Aproape 12 milioane de lei de la București, pentru Colterm

colterm

Guvernul dă, din nou, bani pentru termoficarea din Timișoara. Ministrul Dezvoltării a alocat aproape 12 milioane de lei, sumă raportată la consumul din luna februarie.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a unor sume pentru plata încălzirii. Au fost două tipuri de subvenții. Una, în valoare de 14,4 milioane de lei, aferentă consumului de gaze naturale din luna martie, care a fost repartizată către Brașov, Constanța, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iași și Bârlad.

Suplimentar, anunță Ministerul Dezvoltării, „pentru sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, a fost alocată suma de 42,49 milioane de lei. Fondurile sunt raportate la consumul din luna februarie 2022 și sunt destinate municipiilor Arad, Bacău, Călărași, Constanța, Giurgiu, Timișoara și Focșani”. Din această sumă, la Timișoara vor ajunge 11,86 milioane de lei.

Până în prezent, din suma de 400 milioane lei trecută cu această destinație în Legea bugetului de stat pentru 2022, au fost utilizate 330,4 milioane. Banii au foat alocați atât sub formă de subvenție la achiziția de gaze naturale și păcură, cât și pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației.

Din luna noiembrie, guvernul a alocat pentru sistemul de termoficare din Timișoara peste 100 de milioane de lei. La această sumă se adaugă peste 90 de milioane de lei de la bugetul local, de la începutul anului. Colterm, care este în insolvență, este însă pe cale să primească o nouă amendă de la Administrația Fondului pentru Mediu, din cauză că nu a achiziționat la timp certificate anti-poluare. Sancțiunea ar fi de circa 15 milioane de euro.