Aproape 1,2 miliarde de euro de la UE, pentru Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin

ADR Vest

Banii europeni nu vor mai împărțiți de la București, ci direct de la nivelul regiunilor de dezvoltare. ADR Vest, care acoperă județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, are alocată suma de 1,18 miliarde de euro. E mai mult decât în cele două exerciții financiare anterioare.

Banii de la UE vor fi obținuți mai repede, după ce fostul program operațional regional a fost descentralizat. Practic, dacă până acum, finanțările erau aprobate de la București, lucrurile vor fi rezolvate, de acum înainte, la nivelul regiunilor de dezvoltare. Programul Regional Vest 2021 – 2027 înseamnă, în total, 1,18 miliarde de euro pentru cele patru județe. Comparativ, în perioada 2007- 2013, ADR Vest a avut de cheltuit 447 milioane de euro, iar în 2014 – 2020, 644 milioane de euro.

Programul Regional Vest 2021 – 2027 are opt priorități de finanțare, din care șapte, pentru investiții. Cea de-a opta este pentru asistență tehnică.

Prioritățile pentru investiții sunt următoarele:

  • Regiune inovatoare competitivă – 236 milioane euro
  • Regiune smart – 34 milioane euro
  • Regiune verde – 157 milioane euro
  • Regiune cu mobilitate sustenabilă – 157 milioane euro
  • Regiune conectată – 158 milioane euro
  • Regiune educată și atractivă – 194 milioane euro
  • Regiune pentru oameni – 193 milioane euro

Reguli și proceduri mai simple

Noutățile noului PRV sunt că regulile vor fi mai simple și mai clare și, în plus, va există o etapă unică de evaluare. Contractele vor fi semnate mai repede, pentru că vor fi comprimate unele etape care, până acum, consumau foarte mult timp.

„Nu avem o soluție magică, dar avem un plan pentru a repune zona de dezvoltare în județe. În 7 octombrie a fost aprobat Programul Regional Vest 2021- 2027. Noul program va încerca să aducă dezvoltarea în cele patru județe. A fost o dezbatere lungă și negocieri intense între Comisia Europeană și Guvernul României, care au durat aproximativ trei ani. Este un prim pas al guvernului pentru descentralizare, și este un demers care ne dă mai multă responsabilizare”, spune Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Potrivit acestuia, regulile pentru accesarea și acordarea finanțărilor ar putea diferi în fiecare regiune de dezvoltare, în funcție de propriile proceduri. Primele contracte vor fi semnate, cel puțin în Regiunea de Dezvoltare Vest, în primăvara anului viitor.Pot obține finanțare autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare și cel nonguvernamental. În curând vor fi publicate calendarul apelurilor de proiecte, precum și primele ghiduri ale solicitantului, în consultare publică.

About Post Author