Aproape 1.900 de proprietari somați pentru clădiri în paragină / FOTO

paragină

Au termen până la 15 noiembrie să anunțe primăria că se apucă de treabă și să arate că au și făcut ceva concret. Altfel, de la 1 ianuarie, impozitele lor ar putea crește chiar și de cinci ori. Este vorba despre aproape 1.900 de proprietari de clădiri degradate, care au primit somații.

Consilierii locali au aprobat recent modificări ale procedurii privind majorarea impozitului pentru clădiri neîngrijite. Una dintre acestea prevede că noul termen limită de expediere a somațiilor este data de 31 iulie. În aceste condiții, Primăria Timișoara a somat 1.835 de proprietari de clădiri degradate. Documentele au fost trimise cu confirmare de primire și, în cazul în care nu ajung l destinație, ele vor remise prin semnătură sau vor fi afișate direct la adresele cu probleme.

Cei somați au termen până în data de 15 noiembrie să înceapă lucrările de întreținere necesare, pe care trebuie să le anunțe și autorităților. Dacă nu se conformează, de la 1 ianuarie 2023, impozitul aferent clădirii neîngrijite va crește semnificativ, chiar până la 500%.

Peste 60 de clădiri din zona centrală au nevoie de intervenții urgente

„Este o măsură necesară mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu foarte degradate. Am făcut și un inventar la nivelul zonei centrale, în situl Cetate și ansamblul urban Corso. Avem aici 193 imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate. Alte 15 au autorizație de construire și termen de execuție în curs. Din păcate, 62 clădiri sunt într-o stare proastă și necesită intervenții rapide”, spune primarul Dominic Fritz.

Municipalitatea are în derulare și un program de sprijin financiar pentru proprietarii de astfel de clădiri. Dacă oamenii se înțeleg între ei și vor să acceseze acest program, se pot adresa Biroului Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente. De la începutul anului, angajații acestuia au avut aproape 80 de întâlniri cu cei interesați. Biroul se află în Piața Traian și poate fi contactat prin e-mail sau la numerele de telefon 0752-224.171 și 0374-555.160, de luni până joi, orele 9 – 16.

PMT a pierdut peste 100 de procese pe vechea procedură

Până acum, nimeni nu a primit finanțare prin acest program, dar sunt câteva dosare în stadiu destul de avansat. Pe de altă parte, primăria supraimpozitează, cel puțin teoretic, de câțiva ani, proprietarii care nu-și îngrijesc imobilele. Pentru 2022, „taxa pe paragină” s-a aplicat în cazul a peste 30 de clădiri.

În 2021, Primăria Timișoara nu a supraimpozitat niciun imobil neîngrijit de proprietari. Noua administrație a decis să suspende procedura, după ce, în anii trecuți, PMT a pierdut cele aproape 130 de procese pe această temă. Acum există o nouă modalitate de supraimpozitare.

About Post Author