Supraimpozitarea, în dezbatere publică. Reguli noi pentru clădirile în paragină

Supraimpozitarea

La un an de când a fost adoptată o nouă procedură pentru supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină, aceasta va fi modificată. Au fost stabilite reguli mai clare și urmează o dezbatere publică.

În mai 2021, plenul CL aproba noua procedură prin care proprietarii de clădiri care nu se îngrijesc de starea acestora urma să plătească impozite majorate cu până la 500%. Supraimpozitarea a fost introdusă de fosta administrație în 2016, cu aplicare din 2017. Sute de proprietari au fost în această situație, dar mulți au dat primăria în judecată și, în majoritatea cazurilor, au avut câștig de cauză.

La finele anului trecut, consilierii locali au fost de acord cu supraimpozitarea în cazul a 34 clădiri. Acum însă, primăria vrea să modifice puțin modul în care vor fi emise deciziile de supraimpozitare. În aceste condiții, joi, 16 iunie, de la ora 17, va fi organizată o dezbatere publică pe marginea procedurii în sine. Restructurarea procedurii vizează simplificarea și eficientizarea relației cu proprietarii de imobile istorice, spun cei din PMT.

Modificări propuse

  • Reglementarea și prezentarea principalelor structuri responsabile din primărie
  • Descrierea detaliată a etapelor procedurii și atribuțiile ce revin fiecărui department din PMT
  • Restructurarea și reformularea procedurii de trimitere a somației – expediere, remitere sub semnătură, afișare la domiciliul proprietarului sau la adresa proprietății deținute
  • Conținutul fișei de evaluare a fost restructurat, simplificându-se modul de încadrare pe categorii de supraimpozitare, „pentru a se evita subiectivismul”
  • Termenul de transmitere a somației a fost modificat de la 20 de zile la 30 de zile de la data întocmirii fișei de evaluare. Se menține termenul limită de transmitere – 31 iulie.
  • Termenul pentru obligația proprietarilor de a începe lucrările a fost prelungit până la 15 noiembrie, față de 31 iulie.
  • Se subliniază obligația proprietarului/proprietarilor de a notifica autoritățile cu privire la măsurile întreprinse, fiind prezentate și consecințele privind neîndeplinirea obligațiilor

De asemenea, a fost introdus un capitol nou în care sunt prezentate în detaliu excepțiile de la aplicarea supraimpozitării, precum și situațiile care nu intră sub incidența acestei proceduri.

Dezbaterea va avea loc în sala de consiliu a PMT, dar și prin platforma online Zoom. Cei interesați să trimită propuneri se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau în format electronic, prin e-mail, până în 15 iunie, ora 12. Acesta este și termenul până la care se pot înscrie cei care vor să participe online la dezbatere.

Proiectul poate fi consultat AICI.

About Post Author