15 ianuarie 2021

Andrei Chifu, de la Teatrul Național, premiul pentru debut, la Gala UNITER

andrei chifu

A 28-a ediție a premiilor Uniunii Teatrale din România și-a desemnat, luni seară, laureații. Gala a fost organizată în Parcul Romanescu, din Craiova. Andrei Chifu, de la Teatrul Național Timișoara, a primit premiul pentru debut. Un alt timișorean, mutat în București, Eugen Jebeleanu, l-a luat pe cel pentru regie.

O singură nominalizare a avut Timișoara la ediția din acest an a premiilor UNITER. Este vorba despre Andrei Chifu, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, regizat de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. Punct ochit, punct lovit: Chifu a câștigat, luni, seară, această prestigioasă distincție.

Regizorul Eugen Jebeleanu, timișorean prin naștere, a luat premiul pentru regie, pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba”, pus în scenă la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Compagnie des Ogres.

Pentru a XXVIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

Cel mai bun spectacole la Cluj

„Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, a fost desemnat la Craiova cel mai bun spectacol. Cei mai buni actori în rolurile principale au fost Anca Hanu (pentru Chiritza Bârzoi din „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, Teatrul Naţional Cluj-Napoca) și Lucian Ionescu (pentru Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, Teatrul Excelsior Bucureşti).

Cei mai buni actori în roluri secundare au fost desemnați Puşa Darie (pentru Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi) și Cristian Grosu (pentru Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca). Trofee pentru întreaga activitate au primit actorii Rodica Mandache și Mircea Rusu, regizorul Dragoş Galgoţiu, scenograful Constantin Ciobotariu și criticul Mya Liontescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: