Alexandru Nanau refuză medalia oferită de Klaus Iohannis, „în cel mai cinic moment pentru a decora cultura României”

alexandru nanau

Alexander Nanau, regizorul filmului „Colectiv”, propunerea României la Premiile Oscar 2021, refuză Medalia „Meritul Cultural” oferită de președintele Klaus Iohannis. Nanau așteaptă, mai degrabă, o discuție despre felul în care poate fi salvat sectorul cultural, grav afectat de pandemie.

De Ziua Culturii Naționale, președintele Klaus Iohannis a decis să-i confere lui Alexandru Nanau Medalia „Meritul Cultural”. Nanau, care este regizorul filmului „Colectiv”, a anunțat că refuză distincția, pentru că este „cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României.

„Având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, nu pot accepta această distincție. Cred cu tărie că statul român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza COVID-19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări”, notează regizorul

Președintele României intenționa să-i ofere lui Alexandru Nanau această distincție pentru „meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”.

About Post Author