25 septembrie 2020

„colectiv”, marele premiu la Festivalul de film dedicat drepturilor omului de la Geneva

colectiv

Documentarul „colectiv”, al regizorului Alexander Nanau, a câștigat Marele premiu al celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film dedicat drepturilor omului de la Geneva. Din cauza epidemiei de coronavirus, festivalul s-a ținut exclusiv online.

Filmul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, spune povestea primului an de după incendiul care a distrus sute de vieți și a tulburat mii de conștiințe. El oferă imagini din locurile-cheie de după tragedia de la Colectiv: redacții, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Nanau a urmărit jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului. El dezvăluie o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„Decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă. Pe parcursul unui an, am putut observa în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliștilor cu autoritățile statului”, a explicat regizorul.

La Festivalul de film dedicat drepturilor omului de la Geneva, documentarul a câștigat Geneva Grand Prix și 10.000 franci elvețieni.

Festivalul de film s-a ținut, în acest an, doar online, din cauza epidemiei de coronavirus. În perioada 6- 15 martie au fost făcute doar proiecții pe internet. Au fost, în total, 27 de dezbateri și interviuri care au putut fi urmărite.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: