Aeroportul Timișoara: al patrulea ca număr de pasageri, al doilea ca volum de marfă

aeroportul timișoara

foto: Arhivă, noul terminal de sosiri externe al AIT

Peste 21 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești anul trecut. Datele provin de la Asociația Aeroporturilor din România. Aeroportul Timișoara, cu aproape 1,2 milioane călători, este al patrulea din țară.

Cu peste 21 de milioane pasageri, traficul aerian a crescut cu 87% față de 2021, anunță Asociația Aeroporturilor din România, într-un comunicat de presă. Raportată la anul 2020, valoarea înregistrată în 2022 este cu aproape 192% mai mare.

„Chiar dacă numărul total al pasagerilor de anul trecut este cu 9,55% sub nivelul maxim înregistrat înainte de pandemie, în anul 2019, el depășește până și cele mai optimiste scenarii de trafic estimate pentru anul trecut. Asta înseamnă că aviația comercială din România a recuperat mai rapid decât așteptările pieței pierderile din anii de pandemie”, transmit reprezentanții AAR.

În ceea ce privește mișcările de aeronave din anul 2022, s-a înregistrat o creștere de aproape 32 de procente față de 2021.Traficul aerian de marfă a fost, anul trecut, peste nivelul înregistrat înainte de pandemie. În 2022 pe aeroporturile din România au fost transportate 53.877 de tone de marfă, cu 5,8% mai mult decât 2019.

În ceea ce privește Aeroportul Internațional Timișoara, cu 1,19 milioane pasageri, acesta este pe locul patru în țară, după București Otopeni, Cluj-Napoca și Iași. În cazul traficului de marfă, AIT este locul al doilea, după Bucureși și înaintea Clujului.

„Există potențial foarte mare și estimăm că în anul 2023 vom depăși 24 de milioane de pasageri. Dacă vorbim de estimări pe termen lung, ne așteptăm ca în 2040 aeroporturile din România să înregistreze aproape 50 de milioane de pasageri”, conchide David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.

About Post Author