Administratorul judiciar al Colterm cere urgent 3 milioane de lei de la PMT. Iar nu sunt bani de gaz

colterm

Situația este din nou complicată la Colterm. Societatea aflată în insolvență are iar probleme cu plata gazului, iar administratorul judiciar cere primăriei cel puțin trei milioane de lei. Municipalitatea nu are cum să dea acești bani. O gură de oxigen ar putea veni de la București.

Administratorul judiciar al Colterm – consorțiul Alfa & Quantum Consulting SPRL – Maestro SPRL și Insolvein SPRL – a trimis joi, 17 martie, o adresă către Primăria Timișoara, solicitând bani pentru plata gazului.

Motivele invocate sunt „lipsa acută de disponibilități cu care se confruntă societatea debitoare Colterm SA, solicitarea înaintată de debitoarea Colterm SA către PMT, respectiv a PMT către MDRAP, discuțiile avute la sediul Guvernului României în data de 22 martie 2022 (…), și penalitățile înregistrate deja de către debitoarea Colterm SA, ca urmare a imposibilității de a efectua plățile necesare către Romgaz SA, pentru consumul a aproape patru zile”.

Practic, administratorul judiciar transmite PMT că societatea de termoficare „nu deține disponubilitățile bănești necesare pentru plata consumului de gaz aferent zilelor următoare, existând astfel un risc major nu doar de creștere a penalităților, dar inclusiv de eliminare din piață, de către Transgaz Mureș SA”. Suma necesară: cel puțin 3 milioane de lei „ până la finalul zilei bancare de vineri, 25 martie”.

Fritz, la început de martie: „Vom avea probleme”

Pe de altă parte, spun sursele noastre, Primăria Timișoara consideră că, în acest moment, nu are bază legală pentru a face un astfel de transfer de fonduri. De la începutul anului, municipalitatea a virat în conturile Colterm suma de aproximativ 90 de milioane de lei, reprezentând atât plata unor facturi vechi, cât și subvenții în avans. „Municipalitatea poate să facă doar ce este legal. Am plătit absolut tot ce putem plăti legal la Colterm. Vom avea, în următoarele săptămâni, probleme, pentru că nu vom avea pe ce bază legală să dăm bani la Colterm să-și mențină operaționalitatea”, declara, de altfel, în urmă cu aproximativ două săptămâni, primarul Dominic Fritz.

În aceste zile, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, ar putea aproba repartizarea către bugetul local al PMT a unei noi tranșe de bani pentru compensarea costurilor la achiziția de gaze naturale realizată de producătorii de energie termică în sistem centralizat. O solicitare în acest sens a fost deja făcută.

Interesant este și că, miercuri seară, Colterm a anunțat că reduce parametrii de furnizare pentru încălzire în tot orașul, pentru „finalizarea unor lucrări aferente proiectului «Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare»”. În general, aceste lucrări sunt efectuate punctual, pe anumite străzi, nu la nivelul întregului oraș. Decizia pare, în condițiile neplății, încă de săptămâna trecută, a gazului, să aibă altă explicație. Și nu una confortabilă pentru timișorenii încă racordați la sistemul centralizat.

13 milioane de euro costă certificatele anti-poluare. Colterm, aproape de o nouă amendă

About Post Author