Încă 9,8 milioane de lei, de la guvern, pentru Colterm. Sunt aproape 79 de milioane, din noiembrie

colterm

CET Centru

Ministerul Dezvoltării a alocat miercuri peste 28,5 de milioane de lei către mai multe municipii, din subvenția de compensare pentru energie termică. Pentru luna ianuarie, Timișoara primește, din nou, cea mai mare sumă, dar ea nu acoperă decât aproximativ 20% din diferența reală de preț.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a aprobat miercuri repartizarea către bugetele locale ale unor UAT-uri a unei noi tranșe, în valoare de 28,4 milioane de lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021/2022.

Suma este aferentă consumului de gaze naturale din lunile decembrie, 2021 și ianuarie 2022 potrivit cererilor depuse de primării. „Continuăm să sprijinim cetățenii și autoritățile publice locale în plata facturilor pentru încălzire. Așteptăm și următoarele cereri ale autorităților locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale”, a spus ministrul Cseke Attila.

Aproape 80 de milioane de lei, din noiembrie

Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare. La mijlocul lunii ianuarie și la începutul lui februarie au mai fost acordate subvenții în valoare totală de aproximativ 61 milioane de lei. Pentru Colterm Timișoara, guvernul a alocat, de această dată, suma de 9,78 milioane de lei. În luna ianuarie, pentru care guvernul dă această sumă drept compensare, primăria a plătit subvenție de peste 50 de milioane de lei, la societatea de termoficare.

La începutul lunii februarie, prefectul Mihai Ritivoiu a înaintat oficial către guvern o solicitare pentru promovarea unei hotărâri pentru alocarea suplimentară, către Colterm, a 130 de milioane de lei.

Societatea de termoficare primise până la acel moment, din luna noiembrie, 69 de milioane de lei de la București: 54 de milioane din fondul de rezervă şi 15 milioane pe schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi de gaze. Cu suma de acum, se ajunge la un total de aproape 79 de milioane de lei. La Timișoara, în continuare, câteva mii de elevi fac școală online, pentru că în sălile de clasă e prea frig.

About Post Author