Acasă în Banat: după muncă, și răsplată, la Șopotu Vechi, satul cu 11 mori de apă / FOTO

acasă în banat

Trebuia să fie patru, dar în final au fost chiar cinci! Voluntarii Acasă în Banat au readus la viață alte mori de apă la Șopotu Vechi. Au lucrat pe acoperișuri, în albia canalului, au defrișat, au reconstruit. Totul, pentru ca aceste mori să redevină funcționale și să poată fi vizitate.

Proiectul „Salvăm morile de apă”, al Asociației Acasă în Banat, sprijinită, în acest an, de Fundația Orange, și-a scris, în weekendul abia încheiat, încă un episod. Dacă prima dată voluntarii au ajuns la Gârnic, de această dată s-a lucrat la Șopotu Vechi, în comuna Dalboșeț. Pe listă erau Moara Pleșoanea, din zona centrală, și morile Ghețara, Noua și Țigănească, din amonte de sat.

Dar n-a fost chiar așa. „Pentru că nu ne-a lăsat inima să trecem nepăsători pe lângă a cincea moară, o ruină, ne-am hotărât să o «atacăm» și pe aceasta, iar o echipă inimoasă imediat s-a pus pe treabă”, povestește Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. Munca a început efectiv vineri la prânz și s-a lucrat pe brânci, fiecare după posibilități.

Greu, dar a meritat

Voluntarii s-au urcat pe acoperișuri, au curățat albii de rău, au defrișat, au ecologizat, au reconstruit cu piatră, cu lut și lemn. Nimic n-a părut greu, pentru ca aceste mori să redevină funcționale și să poată fi vizitate. „A fost una dintre cele mai dificile acțiuni de până acum, cu multe obstacole, dar și satisfacția a fost una pe măsură. Ne-a dat energie faptul că am avut sprijin din partea comunității locale. O echipă de tineri din localitate a lucrat cot la cot cu no. Peste toate, locurile, satul frumos, natura incredibilă din valea Șopotului ne-au făcut să ne bucurăm de fiecare moment. Sperăm să revenim curând la Șopotu Vechi iar morile să fie la fel de frumoase, cum au fost zilele acestea. Iar dacă aveți drum în Valea Almăjului, nu ezitați să vizitați satul Șopotu Vechi și cele 11 mori ale sale”, mai spune Radu Trifan.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de Fundația Orange, prin intermediul „Susține un ONG”, program anual care încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.