Acasă în Banat caută voluntari. Hai la Rudăria, să faci traseul către mori!

A doua etapă a proiectului „Hai la Rudăria!” te așteaptă să te implici. De această dată, cei de la Asociația Acasă în Banat vor să amenajeze traseul de vizitare a celor 22 de mori de apă. E nevoie doar de entuziasm și forțe proaspete.

Acasă în Banat

„În weekendul 30 iulie – 1 august facem din nou echipă, pentru a doua etapă a proiectului «Hai la Rudăria!», derulat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Fundația Orange”, transmit organizatorii. În cele trei zile se vor face mici reparații și va fi pregătit pentru viitorii turiști traseul celor 22 mori de apă. Dacă vreți să faceți parte din această echipă, nu trebuie decât să completați, până în 26 iunie, acest formular.

Prima etapă a proiectului din acest an s-a desfășurat în luna mai. În jur de 200 de voluntari, veniți din toată țara, dar și din străinătate, au făcut, la Rudăria, o igienizare generală a râului și-a canalelor de alimentare de la mori. Au fost adunați atunci 1.000 de saci de gunoaie. Va urma și etapa a treia, probabil undeva spre începutul toamnei.

În urmă cu doi ani, cei de la Acasă în Banat au venit la Eftimie Murgu / Rudăria, pentru un alt eveniment. Voluntarii au colorat atunci fațadele a 30 de case și au vrut să vadă și faimoasele mori de apă. N-au găsit decât șase sau șapte și acela a fost punctul de plecare. Acasă în Banat a făcut apoi recensământul morilor de apă din județul Caraș-Severin. În total, sunt 250, din care 90 macină și acum. În 2020, voluntarii au pus în funcțiune 12 mori de apă, la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova.