60 de copii operați pe inimă la Institutul de Cardiologie Timișoara, într-un an

Cardiologie

foto: Arhivă

Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară pentru Copii de la Pădurea Verde a împlinit un an de activitate. Au fost operați, în acest interval, 60 de copii, care altfel ar fi trebuit să meargă în altă parte, pentru a se face bine.

În primăvara lui 2022, după aproape 15 de ani de inactivitate în sfera chirurgiei pediatrice cardiace, la Timișoara se redeschidea Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară pentru Copii. Echipa de la Institutul de Cardiologie de la Pădurea Verde a fost coordonată de prof. Tammam Youssef, de la Policlinica San Donato din Italia. Primele cinci intervenții au fost făcute chiar în primele zile.

De atunci, 95 de copii, cu vârste cuprinse între 5 luni și 16 ani, au trecut pragul clinicii de la Pădurea Verde. Micuții au fost monitorizați de mdicii de la Clinica de Pediatrie Bega a Spitalului Județean și Spitalul „Louis Turcanu”. Dintre aceștia, 48 au beneficiat de vindecare prin corecții chirurgicale, iar 12, de corectarea defectelor cardiace prin proceduri interventionale.

În prezent, Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică al Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara este condus de dr. Horea Feier. Lunar, printr-un parteneriat cu Ministerul Sănătății, o echipă de la Clinica San Donato Italia operează la Timișoara, sub coordonarea lui Tammam Youssef. În ultima perioadă au fost efectuate și operații în afara misiunilor, la copii mai mari, doar cu echipa locală, sub coordonarea dr. Feier.

„Pentru că implicarea comunității și a organizațiilor nonguvernamentale este esențială în buna desfășurare a acestor evenimente medicale, mulțumim celor care ne-au fost aproape: Mitropoliei Banatului și IPS Ioan, Asociației Inima Copiilor, Clubului Rotary Timișoara, Fundației Polisano, Policlinicii San Donato, Asociației Bambini Cardiopatici nel Mondo, precum și companiei Profi”, transmit reprezentanții spitalului timișorean.

About Post Author