Copiii cu probleme la inimă pot fi operați, din nou, la Timișoara / VIDEO

La Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde se fac, din nou, intervenții pe cord la copii. Se întâmplă după aproape 20 de ani de pauză, într-un compartiment nou înființat al spitalului, realizat cu sprijinul medicilor din Italia. Primele operații au fost făcute deja.
La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara au fpst făcute intervenții chirurgicale la copii până în 2004. Cel mai mic pacient operat în spitalul de la Pădurea Verde avea numai trei zile. Tot aici a fost făcut și primul – și singurul de până acum – transplant de inimă pentru un băiat de 16 ani. În România se nasc anual în jur de 1.000 de copii cu malformații cardiace. Nu toți pot fi operați în țară însă, pentru că intervențiile de acest tip la copii presupun o pregătire super-specializată, care durează ani la rând. Iar listele de așteptare din România sunt foarte lungi.
La Timișoara s-a deschis joi, după aproape două decenii de pauză, un compartament de chirurgie cardiacă pediatrică și au fost făcute primele operații. „Au fost efectuate trei operații la copii între doi și șapte ani, dintre cele mai simple malformații congenitale, defecte septale. Am dorit să începem cu cazurile ușoare, ca să meargă totul foarte bine (…) Acum, unele malformații congenitale pot să aștepte, nu sunt urgențe, dar altele trebuie operate imediat și acolo sunt problemele speciale”, explică șeful secției de Chirurgie Cardiacă Adulți și Copii, prof. dr. Marian Gașpar.
„Nu facem concesii de la calitate”
În noul compartiment de chirurgie lucrează o echipă de 22 oameni. Sunt trei chirurgi, doi medici de Terapie Intensivă, un pediatru, asistenți medicali și personal auxiliar. E doar începutul, pentru că urmează să fie angajați, pe viitor, și alți oameni. Pregătirea însă durează ani buni.
Cei trei chirurgi, care sunt oameni tineri, au fost rezidenți la spitalul de la Pădurea Verde și au făcut inițial specializare pe chirurgie pentru adulți. Apoi au acceptat provocarea și, în ultimii trei ani, s-au pregătit intens pentru a opera copii. Ei au urmat mai multe stagii la Clinica San Donato din Milano, dar și în România. Momentan, nu pot opera independent, ei sunt în sala de operație, dar intervențiile sunt făcute de un chirurg de la spitalul italian.
Noul compartiment de chirurgie cardiacă pediatrică are 12 paturi, patru paturi ATI și un bloc operator nou, cu dotări complete. El este total separat de zona destinată adulților.
„Principiul de la care am plecat a fost să nu amestecăm niciodată chirurgia cardiacă pediatrică cu cea a adultului. Am pornit de la ideea că nu putem porni până nu avem toate condițiile, dacă nu avem toate dotările, dacă facem concesii la calitate. Sper că am și reușit. Cea mai bună dovadă este că azi se operează în secție (…) Eu cred că niciodată costurile nu sunt prea mari când vine vorba despre medicină și despre a avea rezultate în medicină,. Nu pot să vă spun niște sume exacte (…) Bani alocați strict pentru chirurgia pediatrică au fost strict 7,5 milioane de lei, iar cred că o sumă echivalentă, tot atâta, s-a investit în lucruri care sunt necesare pentru a funcționa, pentru că sterilizarea, de fapt, servește unui întreg spital, radiologia la fel”, spune managerul Institutului de Cardiologie, dr. Constantin Luca.
„Înființarea compartimentului era necesară”
Noul compartiment de chirurgie cardiacă pediatrică de la Timișoara, unde vineri au fost făcute alte două intervenții, este foarte important. „Înființarea lui era necesară. Statistica spune că e nevoie de încă 500 – 600 de operații care trebuie făcute în România. Deci se fac vreo 400-500 în România, pe an, și e nevoie de vreo o mie. Sau mai mult. Pentru că la unele cazuri trebuie făcute reintervenție, deci cel puțin 1.000 de operații trebuie făcute în fiecare an”, a declarat Alexandru Popa, de la Asociația Inima Copiilor
În clinica de la Pădurea Verde ar urma să fie făcute anual peste 100 de intervenții la copii, dar se intenționează că, în câțiva ani, să se ajungă la 250. Comparativ, chirurgii de la Timișoara efectuează, în fiecare an, peste 800 de operații la adulți.