440 de zile și 110.000 de euro, documentația parcării multietajate din spatele magazinul Bega

bega

Vom avea parcare supraetajată în spatele magazinului Bega, pe terenul recuperat în instanță de PMT, dar nu prea curând. A fost lansat licitația pentru documentația care trebuie realizată în… 440 de zile. Viceprimarul Ruben Lațcău anunță și alte proiecte de parcări în lucru, dar realitatea e un pic alta.

În urmă cu trei luni, parcarea din spatele magazinului Bega a reintrat în domeniul public. Primăria Timișoara a câștigat definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul pentru acest teren, început în urmă cu mai mulți ani. „Acum putem demara proiectul pentru a construi aici o parcare multinivel de câteva sute de locuri, pentru a rezolva o parte din problemele pe care le au șoferii care vin în zona centrală a orașului”, transmita, în februarie, primarul Dominic Fritz.

Serviciul public Timpark a scos la licitație acum contractul pentru „servicii de proiectare, faza SF + PT + DDE + DTAC + DTOE, în vederea realizării obiectivului de investiții «Parcare multinivel Cetate»”. Practic, este vorba despre toată documentația, inclusiv aviz, acorduri și autorizații, care va sta la baza viitoarei parcări supratajate de lângă Parcul Civic.

„Investițiile noastre pentru parcări multietajate avansează”

Viceprimarul Ruben Lațcău anunță și el lansarea acestei proceduri. „Am dat drumul la licitația pentru proiectarea Parcării Multinivel Cetate. Va avea cel puțin 250 de locuri și va avea sistem inteligent de monitorizare a locurilor libere și ticketing (…) Avem în curs de proiectare și amenajarea străzilor Mercy și Proclamația (secțiunea dintre Libertății și Universitatea de Medicină Dentară). Iar investițiile noastre pentru parcări multietajate avansează, fiind în diferite etape de proiectare. Avem în lucru proiecte pentru zona Dacia, Gara de Nord și lângă Spitalul de Copii”, a transmis acesta.

Sună bine, dar realitatea e puțin diferită. În zona Dacia este în lucru un proiect de „modernizare spațiu public – zona cuprinsă între bd. Cetății, str.Gheorghe Lazăr, Calea Circumvalațiunii, Calea Torontalului – zone verzi, infrastructură rutieră, utilități publice” (faza DALI + PT). Ar urma să fie făcută și o parcare multinivel pe strada Teiului, dar nu se știe când.

Mai e mult până se va și construi ceva

La Gara de Nord, contractul pentru proiectul de parcare supraetajată a fost semnat în luna decembrie 2022, cu Smart City Development. În ianuarie 2023, a fost semnat un act adițional prin care contractul a încetat cu acordul părților. Proiectantul a reclamat lipsuri și erori în documentația pusă la dispoziție de beneficiar.

Pentru Spitalul de Copii, consilierii locali abia au aprobat, luna trecută, studiul de fezabilitate, care indică o valoare a construcției de 2 milioane de euro. Pasul următor este lansarea, cândva, a licitației pentru proiect tehnic și execuție.

Pentru parcarea din spatele magazinului Bega, suma maximă oferită de Timpark este de aproape 550.000 de lei, cu TVA. Ofertele pot fi depuse până în 15 iunie. „Termenul de prestare a serviciilor este de 440 zile de la emiterea ordinului de începere”, se precizează în anunț. Altfel spus, dacă totul merge țais și contractul va fi atribuit din prima, undeva pe la finele anului 2024 ar putea fi gata documentația. Când se va și construi e altă poveste.

About Post Author