33 de milioane de euro. Atât a facturat SDM peticirea gropilor din ultimii cinci ani în Timișoara

foto: Arhivă, bd. Republicii
Reparații de peste 160 de milioane de lei pe străzile Timișoarei, în perioada 2016 – 2020. Acestea sunt deja plătite către SDM. După afirmațiile lui Dominic Fritz, ar mai fi restanțe de vreo 30 de milioane de lei, ceea ce duce suma pentru 2020 la cote amețitoare. Între timp, șoferii își rup mașinile cam peste tot.
În urmă cu două săptămâni, Dominic Fritz spunea că Primăria Timișoara are de achitat facturi neplătite de 30 de milioane de lei către Societatea de Drumuri Municipale. „Cu SDM avem o problemă mare financiară. Din facturile rostogolite anul trecut, 30 de milioane sunt facturi neplătite la SDM (…) Asta arată felul în care funcționau lucrurile. Pur și simplu s-au început lucrări, s-au dat comenzi pe bani inexistenți. Ne concentrăm acum să plătim cât putem din aceste facturi restante”, afirma edilul.
Potrivit acestuia, se lucra la un program de reparații la străzi. „Cumva, aceste comenzi au fost date de Direcția Tehnică fără neapărat un plan, fără ca implicațiile financiare să fie cântărite. La asta lucrează acum domnul viceprimar, să fie mai previzibil și realist”, explica Fritz. „Bugetul de reparații este unul teoretic, pentru că rămânem cu 30 de milioane pentru acest buget neplătite. Tocmai de aceea trebuie să facem o prioritizare”, ai spune edilul șef.
Și totuși… Cât de teoretic poate fi bugetul de reparații și cam cât de multe străzi au fost reparate anul trecut, dacă restanțele sunt de 30 de milioane lei? Nu de alta, dar am solicitat primăriei să ne comunice sumele achitate către SDM, în perioada 2016 – 2020, strict pe reparații de străzi.
Sume uriașe pentru plombe și petice către SDM
Cifrele sunt uimitoare, pentru că, vă reamintim, vorbim, teoretic, de reparații, nu de investiții. Astfel, în 2016, peticirea gropilor de pe străzile Timișoarei a costat bugetul local 23,8 milioane de lei. În 2017, care n-a fost an electoral, suma a coborât până la 18,6 milioane lei. În 2018 a fost o creștere ușoară, de până la 19,02 milioane de lei, pentru ca în 2019 să înceapă… huzurul. Suma totală plătită către SDM a fost de 43,3 milioane de lei! Anul pandemiei a însemnat și cei mai mulți bani achitați vreodată pentru reparații. Este vorba despre nici mai mult, nici mai puțin decât 55,74 milioane de lei!
În total, în cei cinci ani la care facem referire, Primăria Timișoara a dat SDM, doar pentru reparații la străzi, peste 160,63 milioane de lei, adică aproape 33 milioane de euro. Am cerut să ni se specifice și zonele în care s-au făcut astfel de lucrări, dar la asta n-am mai primit răspuns. Știm însă că, în 2020, s-a lucrat masiv pe Bd. Republicii, str. Porumbescu, Bd. Brătianu. Bd. Mihai Eminescu sau str. Martin Luther. Tot pe bugetul de reparații au intrat și faimoasele trotuare în pătrățele.
2020, anul asfaltului ca-n palmă?
Recapitulăm. Primăria transmite oficial că în 2020 „s-a achitat suma de 55,74 milioane de lei” către SDM, pentru reparații străzi. Dominic Fritz spune că mai sunt facturi neplătite de 30 de milioane. Asta înseamnă că, în anul pandemiei, în Timișoara s-au făcut reparații stradale de… peste 85 milioane de lei! Adică undeva la 17 milioane de euro.
Comparativ, reabilitarea de pe Bd. Sudului a fost contractată pentru suma de 10,82 milioane de lei, cu TVA. Cea de pe Mareșal Constantin Prezan costă 41,7 milioane de lei, iar șantierul de pe Grigore Alexandrescu, 6,65 milioane. Toate vor fi reluate în curând.
Altfel, SDM s-a apucat de asfaltări la cald pe marile artere: Calea Aradului, str. Sever Bocu, str. Divizia 9 Cavalerie, str. Avram Imbroane, str. Aristide Demetriade, str. Drubeta, Bd. Cetății, str. Bucovina, Calea Torontalului sau Calea Lugojului. Nu de alta, dar atât de bune au fost reparațiile din anii trecuți.