16,5 milioane de euro pe cinci ani. Primăria caută firmă de dezinsecție și deratizare

dezinsecție

foto: Arhivă

Primăria Timișoara a scos, în sfârșit, la licitație contractul pentru servicii de dezinsecție și deratizare. Acesta are o valoare de peste 16 milioane de euro și va avea o durată de cinci ani. A durat aproape șase luni până când a apărut procedura în sistemul de achiziții publice, de la momentul aprobării caietului d sarcini în CL.

Consilierii locali au votat în mai, zor-nevoie, într-un plen extraordinar, studiul de oportunitate, caietul de sarcini și acordul cadru privind „delegarea gestiunii Serviciului de salubrizare pentru activitatea de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie pe domeniul public al Municipiului Timişoara”. Vechiul contract, valabil pe patru ani și cu o valoare totală de 16,2 milioane de lei, a expirat în luna aprilie.

Municipalitatea a ajuns la finalul contractului pe patru ani, încheiat în 2019, cu Coral Impex SRL, din județul Argeș. Înțelegerea a expirat la finele lunii aprilie, iar PMT încă nu a scos la licitație viitorul contract.

PMT scoate abia acum la licitație aceste servicii, la o valoare de aproximativ de 82 milioane de lei, cu TVA. Contractul de delegare va avea o durată de cinci ani.

„Din experiența anilor anteriori, considerăm că numărul de tratamente pe an necesar să acopere toate eventualele invazii de dăunători se ridică la trei tratamente de deratizare, 28 tratamente de dezinsecție terestră și 4 tratamente dezinsecție aeriană. În estimarea valorii s-a făcut o medie a tarifelor practicate pentru această activitate în trei primării din țară, tarife actualizate cu rata inflației, și s-au adaptat la necesitățile municipiului Timișoara”, scrie în studiul de oportunitate aprobat de consilierii locali.

Un precedent neplăcut

În caietul de sarcini sunt incluse denumirea substanțelor care vor fi folosite de firma desemnată, numărul de utilaje și angajați de care este nevoie, frecvența cu care se vor face operațiunile de dezinsecție și derațizare, precum și zonele în care se va interveni: la sediul primăriei și punctele sale de lucru, în parcuri, scuaruri, spații verzi, locuri de joacă, Pădurea Verde, perdelele forestiere și canalul Bega.

Sunt prevăzute, dincolo de tratamentele obișnuite contra țânțarilor și a muștelor, combaterea căpușelor, punctual în lunile aprilie – mai, respectiv septembrie – octombrie, dar și o actiune împotriva viespilor, în funcție de necesități.

Primăria susțin că a fost nevoită să refacă documentația pentru această licitație, deoarece în septembrie 2022 a apărut OUG 133, care completează Legea 101 / 2006, a serviciului public de salubrizare. Potrivit acesteia, contractele pot încheiate doar prin delegare de gestiune. De ce a mai durat jumătate de an de la aprobarea în CL a documntației până la lansarea licitație e, presupunem, o întrebare retorică. La PMT nu e însă nimic nou. În perioada 2013 – 2018, licitația pentru dezinsecție-deratizare a fost contestată, iar aceste servicii au fost făcute doar în regim de forţă majoră.

Firmele interesate își pot depune ofertele până în 5 decembrie. Dacă totul merge bine, fără contestații, am putea începe anul 2024 cu un contract nou-nouț. Dar asta vom vedea…

About Post Author