11 terase dispar din centrul Timișoarei. Nu au autorizație sau pun în pericol clienții, spune Fritz / UPDATE

terase

Decizii drastice luate de primarul Dominic Fritz, în ceea ce privește zona zero a orașului. Edilul șef a semnat 11 dispoziții de ridicare a unor terase ai căror proprietari nu respectă regulile. Comentariile de pe rețelele de socializare nu-i sunt prea favorabile.

„Am emis 11 dispoziții de ridicare a unor terase din zona zero a orașului, Piața Unirii și Piața Libertății. Terase ale căror responsabili nu au respectat regulamentele în vigoare sau nu au cerut autorizație deloc și care au fost atenționați și amendați în repetate rânduri. Spun de la început că domeniul HoReCa este important pentru Timișoara ca oraș turistic și Capitală Europeană a Culturii în 2023. Suntem mândri de centrul nostru istoric căruia îi dau viață, în fiecare zi, antreprenorii pasionați din industria ospitalității și clienții lor. Dar, tocmai pentru că este vital pentru oraș să avem o industrie a ospitalității vie, trebuie să ne asigurăm că toate regulile sunt respectate”, a scris, pe Facebook, primarul Dominic Fritz.

Edilul șef nu a precizat care sunt terasele cu probleme. „Sunt terase lângă clădiri unde cade tencuiala pe clienți. Altele s-au extins atât de mult încât nu mai lasă loc pentru evacuarea clienților în caz de incendiu sau în alte situații limită. Unele au ocupat complet spațiul public și trebuie să faci slalom printre scaune. Centrul arată dezordonat. Am înțeles că este o perioadă grea, că această industrie a fost grav lovită de pandemie (…) Dar nu tolerez ca tocmai aceia care sunt, cumva, coacționari la centrul orașului să nu respecte regulile și să facă concurență neloială antreprenorilor serioși din industria ospitalității”, a mai notat acesta.

„În alte cartiere când vă mai uitați?”

Anunțul lui Dominic Fritz a stârnit mai ales reacții negative. „E mai ușor să închizi terasele de lângă clădirile de pe care cade tencuiala, decât să susții renovarea acelor clădiri istorice! Pe principiul lost-lost! O nouă actiune de închidere/blocare! Si ce să vezi, mai o ți promovezi! Nu zău, mai și facem ceva pentru orasul asta?”, a notat unul dintre prietenii săi virtuali.

„În alte cartiere când vă mai uitați (tu + manageri + conslieri)? Doar centrul există pentru voi sau nu sunteți din Timișoara și doar atât de bine cunoașteți orașul? Și nu mă refer la terase, mă refer la probleme mai serioase…”, a scris un altul. „Nu aveți nevoie de aprecierea noastră pentru curajul aproape nebunesc de a închide niște terase în spatele cărora existau interese de clan. Lucrează, omule, în liniște dacă poți, fă ce-i de făcut și gata. Când voi vedea măcar o promisiune realizată în legătură cu Calea Șagului, din cele 10(zece) promisiuni făcute electoratului din zonă, eu, alegătorul dumneavoastră, voi ridica pălăria și voi spune merci! Până atunci, gura mică și muncă multă”, a fost un alt mesaj.

Pe de altă parte, costurile pentru terase sunt de 0,10 lei / metru pătrat / zi.

Tabără: Ar trebui un regulament nou

Viceprimarul Cosmin Tabără spune că administrația locală – din care face parte – ar fi trebuit să abordeze situația altfel. „Dacă se vrea schimbarea aspectului acestor terase, trebuie făcut un regulament și impuse condiții, precum și un termen până la care se va putea face conformarea (…) Trebuie să ne gândim aceste terase dau viață centrului sunt oriunde în Europa (…) Viziunea mea este că noi trebuie să aducem cetățenii spre centrul orașului, să creăm un vad, să vină magazine de firmă”, a declarat acesta.

„Rolul nostru este să rezolvăm problemele, nu să fugim de ele. Se puteau lua măsuri pentru a funcționa aceste terase, mai ales că au trecut prin doi ani grei (…) Noi (PNL – n.r.) nu susținem închiderea lor”, a mai spus Cosmin Tabără. Viceprimarul susține că este nevoie de un nou regulament pentru terase.