100 milioane de lei pentru Colterm, să cumpere certificate. Depinde de CL Timișoara

colterm

Primăria Timișoara ar putea da bani Colterm, să cumpere certificate anti-poluare și să nu ajungă în situația de a intra în faliment, după o a treia amendă de la Administrația Fondului pentru Mediu. Trebuie să fie de acord însă consiliul local, unde, cel puțin teoretic, USR are majoritate.

Consilierii locali sunt convocați joi, 23 martie, în ședință extraordinară, cu un singur punct pe ordinea de zi: proiect de hotărâre privind aprobarea achitării către Colterm SA a sumei de 100 milioane de lei cu titlul de „avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației”, cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) aferente anului 2022.

Proiectul este inițiat de grupul PNL și prevede ca PMT să vireze acești bani de la bugetul loca. „Valoarea deconturilor justificative lunare pentru alocarea efectivă a sumelor reprezentând subvenții diferență preț la energia termică livrată populației / pierderi induse / achiziție certificate EUA se va deduce lunar din avansul acordat”, scrie în referat.

Mai sunt câteva săptămâni

Colterm are de achiziționat 227.000 certificate EUA, pentru poluarea produsă în 2022. Banii ar trebui să fie suficienți. Dacă nu cumpără aceste certificate, Colterm, societate aflată în insolvență, e pasibilă de o nouă amendă din partea Administrației Fondului pentru Mediu, ceea ce ar echivala cu un faliment. Până acum, Colterm a luat două amenzi istorice de la AFM: una în 2021, în valoare de 21,6 milioane de euro, iar a doua, de peste 14 milioane de euro, în 2022.

„Colterm are o conducere. Printre alții, și administratori judiciari, care primesc 20.000 de euro pe lună pentru munca lor și mă aștept ca ei să facă parte din soluție. Noi, ca primărie, avem toată deschiderea (…) Ce este clar și asta am susținut până acum, nu putem să cumpărăm aceste certificate pentru Colterm și nici nu putem să facem o plată cash din banii primăriei, de azi pe mâine”, spunea, în urmă cu o săptămână, primarul Dominic Fritz.

Certifcatele trebuie cumpărate până la 30 aprilie. Rămâne de văzut dacă proiectul va trece de plenul CL. Teoretic, USR controlează 14 din cele 27 de voturi.

About Post Author