Zoo Timișoara, la trei ani de la închidere: între loc de plimbare și evenimente și grădină botanică

foto: Arhivă
Grădina zoologică e închisă de trei ani. Abia acum, în plen va ajunge un proiect care prevede redeschiderea spațiului, „în primă fază ca zonă de petrecere a timpului liber în natură și organizarea de evenimente socio-culturale”. Inițiativa vine din partea Roxanei Iliescu, exact în perioada în care liberalii anunță că vor propune înființarea, tot acolo, a unei grădini botanice.
În urmă cu trei ani, primarul Dominic Fritz, proaspăt câștigător al alegerilor locale, anunța închiderea grădinii zoologice de la Pădura Verde. Incidentul care a dus la luarea acestei decizii radicale a fost moartea unui pui de cerb foarte bolnav, însă problemele datau de mai multă vreme. Peste 260 de animale, din zeci de specii, au fost mutate.
Primăria a făcut ultimele investiții acolo în urmă cu vreo 18 ani. În 2013 la Zoo s-a produs deja celebrul incident cu zebra care s-a înecat în lac și despre care fostul primar Nicolae Robu declara că fusese „hăbăucă”.
În martie 2022, Dominic Fritz spunea că „Grădina Zoologică se va redeschide la un moment dat, ca o grădină pentru animale autohtone, care trăiesc cât de apropiat de condițiile normale, naturale, în habitatul lor natural. Nu vom mai vedea tigri și alte animale care nu trăiesc în mod normal aici. Sperăm că anul acesta vom putea finaliza documentația (…) Momentan suntem la pregătirea caietului de sarcini”.
„Zonă de petrecere a timpului liber”
Un an și jumătate mai târziu nu s-a produs nicio schimbare și n-a apărut niciun plan coerent de reconvertire a zonei. Se lucrează totuși la documentația pentru transformarea Pădurii Verzi în pădure-parc, iar timișorenii sunt invitați, în această perioadă, să completeze un chestionar în care să spună cum și-ar dori să fi amenajată zona.
Între timp însă, pe ordinea de zi a plenului CL va apărea un proiect privind „redeschiderea incintei fostei grădini zoologice într-o primă etapă ca zonă de petrecere a timpului liber în natură, recreere și organizarea de evenimente socio-culturale”. Acesta a fost inițiat de consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) și a fost depus la PMT în luna iulie. Acum ar trebui să ajungă și la vot.
Potrivit documentației anexate proiectului de HCL, e nevoie urgentă de lucrări precum „dezafectarea habitatelor (cuști de fier, cuști de lemn, adăposturi, foișoare, clădiri), punerea în conservare și/ sau depozitarea lor, după caz; reparația aleilor și a băncilor; reparația și înlocuirea gardului exterior de delimitare a suprafeței Grădinii Zoologice; fectuarea de lucrări de înlocuire și reparații la gardurile habitatelor – propunem desființarea totală a habitatelor, gardurilor și montarea de mobilier urban, echipament de joacă și echipament fitness; identificarea, toaletarea copacilor și efectuarea tăierilor pentru punerea în siguranță a trecătorilor; reparație podețe sau închise; reabilitarea luciilor de apă; înlocuirea corpurilor de iluminat deteriorate; mentenanța sistemului de supraveghere video și integrarea lui în sistemul municipal la Poliția Locală; reparația grupurilor sanitare și dotarea lor cu materiale consumabile”.
Liberalii propun grădină botanică
Redeschiderea fostei grădini zoologice, „până la apariția unui nou concept de dezvoltare și realizarea unor investiții majore”, ar trebui să se producă de la data de 31 mai 2024, astfel ca, în vara următoare, timișorenii să poată veni din nou la relaxare la Pădurea Verde, într-un spațiu amenajat. Asta, evident, dacă vor fi de acord și consilierii locali.
Mai e însă un aspect. Liberalii propun și ei o soluție pentru fosta grădină zoologică, care pornise „promițător”, până când „tot felul de papițoi incapabili au ajuns să-i gestioneze soarta”. Citatele îi aparțin consilierului local Ștefan Sandu, care admite totuși că „Timișoara de azi nu își mai permite o grădină zoologică. Și, dacă e să-mi spun o părere personală, locul animalelor sălbatice nu este în cuști sau țarcuri, oricât de generos ar fi amenajate”. Vă reamintim, ultimele investiții la Zoo Timișoara au făcut la jumătatea anilor 2000.
„Putem avea în schimb, o minunată grădină botanică. O putem crește și dezvolta în timp și poate deveni un punct de interes turistic, un loc de promenadă, un loc de cercetare pentru universitatea de profil, un loc de educație pentru copiii orașului. Proiectul este deja scris și în perioada următoare va fi supus colegilor din consiliul local. Este timpul ca după ani de demolări să reîncepem să clădim puncte de interes pentru oraș”, a anunțat Sandu, pe Facebook.