Zoltan Nemeth e aproape prefect. Secretarul general stârnește însă mirări la USR

Avocatul Zoltan Nemeth ar putea fi numit prefect după data de 8 martie. USRPLUS are însă o ușoară nemulțumire legată de nou înființata funcție de secretar general al prefecturii.

zoltan nemeth

Zoltan Nemeth a fost aprobat, săptămâna trecută, în unanimitate, în BPN al USR, ca viitor prefect de Timiș. Mai durează câteva zile până când va primi și numirea. Nemeth are 34 de ani, este avocat și face parte din USR din 2016. Este consilier județean și a candidat și la Camera Deputaților. Printre obiectivele sale ca viitor prefect se numără verificarea legalității actelor emise de autoritățile publice, îmbunătățirea comunicării, susținerea măsurilor care au impact împotriva răspândirii coronavirusului, dar și creșterea numărului de doze de vaccin repartizate Timișului. El nu a oferit însă mai multe detalii.

„Conform OUG 4/2021, mandatele actualilor prefecți și subprefecți vor înceta în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe (…) Cele 30 de zile s-ar împlini în 8-9 martie. Dacă nu apar impedimente politice sau juridice, noua echipă executivă va putea fi numită în funcție chiar din 9 martie”, a declarat, luni, Nemeth. Actualul prefect de Timiș, Liliana Oneț, este în concediu medical, însă asta nu schimbă cu nimic lucrurile, consideră USR-istul. „În ceea ce privește faptul că se află în concediu medical, consider că această situație nu ar trebui să fie un impediment pentru a numi noul prefect. Ea este numită prin detașare, fiind numită să ocupe temporar această poziție (…) Pe de altă parte, ordonanța prevede o încetare de drept a acestor mandate”, a explicat avocatul.

„Funcția de secretar nu este una politică”

Cele două posturi de subprefect revin PNL, care îl susține pe Ovidiu Drăgănescu, respectiv UDMR, care l-a nominalizat pe Andrei Molnar. Secretarul general al prefecturii, funcție nou înființată, trebuie însă să fie înalt funcționar public. PNL l-a nominalizat deja pe actualul subprefect Mircea Băcală.

„Funcția nu este una politică. Desemnarea nu se face politic în această poziție. În momentul de față, eu personal și nici colegii mei nu am avut nicio discuție cu privire la desemnarea secretarului general cu niciun decident local (…) Mircea Băcală este înalt funcționar public, a ajuns în această poziție de subprefect prin mobilitate (…) Poate să ajungă în această poziție prin aceeași modalitate, dar nu am discutat niciun alt aspect privitor la acest subiect. Dacă va îndeplini condițiile legale, are această posibilitate ca orice altă persoană care îndeplinește condițiile legale”, susține Zoltan Nemeth.

„Înfiinţarea acestei funcţii (de secretar general – n.r.) reprezintă o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar”, scrie în nota de fundamentare a ordonanței care a modificat Codul Administrativ. Nu se fac precizări suplimentare legate de modul în care vor fi numiți cei care vor ocupa această funcție. Nemeth vorbește însă despre un eventual concurs. „Voi face tot ce pot ca orice funcție care poate fi ocupată prin concurs să fie ocupată printr-un concurs real, transparent și bine organizat”, a spus acesta.