Ziua Timișoarei: despre curaj, excelență și umanitate. Șase noi cetățeni de onoare / FOTO

ziua timișoarei

Libertate, asumare, curaj, excelență, umanitate. Sunt valori cu care Timișoara, ca oraș, s-a identificat de-a lungul timpului. Pentru că le împărtășesc și le-au rafinat, șase personalități din domenii diferite au devenit de miercuri, 3 august 2022, cei mai noi cetățeni de onoare ai urbei.

3 august este Ziua Timișoarei și a fost marcată și în acest an cu două ceremonialuri militare și religioase, organizate la monumentul lui Virgil Economu, respectiv în Piața Unirii, în fața Muzeului Național de Artă. În centrul orașului au avut loc, de asemenea, o defilare a detașamentului de onoare și un concert de fanfară.

Consiliul Local Timișoara s-a întrunit, de asemenea, în tradiționala ședință festivă, care a avut loc în sala Filarmonicii Banatul și a fost prezidată de Roxana Iliescu, de la Pro România.

„Ce înseamnă să fii timișorean?”

„Onorăm șase dintre cetățenii care ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem noi ca și comunitate (…) Teodor Stanca, Petru Mirciov, Cornelia Fiat, Ignat Fisher, Iosif Rotariu, Silviu Oravițan, acești șase oameni exprimă valorile noastre de libertate, de asumare, de curaj, de excelență, de umanitate, oameni pe care îi onorăm azi nu doar pentru ce au făcut, dar și pentru că au puterea să ne inspire și ne ajută să răspundem la întrebarea: «Ce înseamnă să fii timișorean?» (…) Vreau să vă mulțumesc că ne încurajați, că ne inspirați și că luptați pentru valorile voastre și pentru Timișoara”, a spus, în discursul rostit liber, primarul Dominic Fritz.

Au vorbit apoi IPS Ioan, nitropolitul Banatului, Cristian Moș, vicepreşedinte al CJ Timiş, și subprefectul Sorin Ionescu.

Cei șase noi cetățeni de onoare ai Timișoarei sunt: Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria; Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan; Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan; Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS; Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc; Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.

About Post Author