Zilele geroase. Cod galben și portocaliu de frig în vest

cod galben

Temperaturile nu vor trece, cel puțin până la începutul săptămânii viitoare, de zero grade Celsius, nici măcar pe durata zilei. Meteorologii au emis noi avertizări de cod galben și portocaliu de vreme rea.

Codul galben e valabil în perioada 11 februarie, ora 12 – 15 februarie, ora 10 și vizează răcirea accentuată. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni, unde temperaturile minime vor coborî la -15 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -7 și 0 grade.

E în vigoare și alt cod galben, în intervalul 11 februarie, ora 12 – 12 februarie, ora 18. Acesta vizează intensificări ale vântului, ninsori temporar viscolite și ghețuș. Pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în întreaga regiune, predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala ghețuș. Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a regiunii, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55-65 km/h. La munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată. Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte.

Vânt peste 100 km/h

În zonele înalte din estul județului Caraș-Severin și din sudul județului Hunedoarava fi valabil un cod portocaliu, în intervalul 11 februarie, ora 18 – 12 februarie, ora 18. Vor fi intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă.

În intervalul menționat, în Munții Banatului și în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110-130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.

Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea.