21 octombrie 2020

Želimir Žilnik: un regizor-cult la Ceau, Cinema!

zelimir zilnik

Regizorul-cult Želimir Žilnik, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti sârbi, va fi invitatul special al celei de-a şasea ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! Vom avea parte de o retrospectivă organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019.

Născut în 1942, Želimir Žilnik trăieşte şi lucrează la Novi Sad. El va fi prezent la Ceau, Cinema! alături de producătoarea Sarita Matijevic. Participarea lor la festival face parte din colaborarea cu Bienala Art Encounters 2019. Žilnik a realizat peste 50 de filme de lungmetraj şi de scurtmetraj, proiectate la unele dintre cele mai mari festivaluri din lume: Berlin, Toronto, Rotterdam, Moscova sau Oberhausen. Este considerat unul dintre iniţiatorii genului „docudramă”. Filmele sale angajate social i-au adus laude în fosta Iugoslavie, dar au atras şi cenzura, din cauza criticilor dure la adresa sistemului politic. Pe 4 octombrie, Želimir Žilnik va susține un masterclass la Timișoara, precedat de o altă serie de proiecții din opera lui cinematografică.

La retrospectiva de la Ceau, Cinema! vor putea fi văzute trei filme, din diferite perioade ale carierei lui Želimir Žilnik: „Opere timpurii” („Early Works”, 1969), câştigător al Ursului de Aur la Berlin şi de la a cărui premieră se împlinesc 50 de ani, şi documentarele „Kenedi se întoarce acasă” („Kenedi Goes Back Home”, 2004) şi „Serbistan_Jurnal de bord” („Logbook_Serbistan”, 2015).

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat. Abonamentele pot fi cumpărate online, pe site-ul iaBilet.ro. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, care vine la pachet cu un tricou sau o traistă din colecția Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere desenate de artiștii colaboratori ai festivalului, costă 100 de lei. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: