19 ianuarie 2021

Zeci de refugiați, lăsați să doarmă afară, la Timișoara. Nu existau spații de cazare / FOTO

refugiați

Zeci de refugiați au dormit în frig o noapte întreagă, după ce autoritățile de la Timișoara nu au știu unde să-i cazeze. Ei trebuie să stea în carantină și nu puteau fi duși la Centrul pentru Refugiați.

Exact 24 de tineri din Agfanistan și Pakistan, intrați ilegal în România, au petrecut o noapte în aer liber, la o temperatură de sub zero grade Celsius. Ei au fost duși inițial la Centrul de Refugiați, pentru luarea în evidență, dar aici a apărut o problemă. Procedura impunea intrarea în carantină, având în vedere pandemia, dar centrul nu dispune de astfel de spații.

În aceste condiții, singura variantă a fost ca refugiații să rămână afară. „Azi noapte, 25 de refugiați din Afganistan au dormit afară, în stradă. Pentru că din 21 noiembrie oricine vine din Serbia intră în carantină de 14 zile acasă. Iar autoritățile locale nu au găsit o soluție unde sa carantineze aceste persoane fără adăpost. Împreună cu voluntari LOGS – Grup de Inițiative Sociale am strâns de urgență geci, mâncare și ceai fierbinte pentru ei azi noapte. Nu vreau simpatie si felicitări. Vreau pături și donații, să putem cumpăra măcar câte ceva cald pentru ei. Și sper că autoritățile găsesc de urgență un loc de adăpost pentru la noapte. Unii dintre refugiați sunt minori”, spunea, joi, Flavius Ilioni-Loga, un voluntar timișorean.

Cazați într-un internat

Între timp, grupul de refugiați s-a mărit, așa că sunt aproximativ 60 de persoane în această situație. Voluntarii le-au dus ceai, mâncare și haine groase. S-a găsit și un spațiu de cazare, la Liceul CFR, unde refugiații vor sta în carantină timp de 14 zile. Cei care au solicitat azil pe teritoriul României vor fi preluați ulterior de Centrul pentru Refugiați. Ceilalți vor fi trimiși înapoi în Serbia, după finalizarea procedurilor legale.

„Vă mulțumim tuturor celor ce ați răspuns pozitiv la solicitarea noastră. Împreună cu Salvați Copiii România am cumpărat 60 de porții de mâncare și apă și măști de față, din donațiile voastre”, a anunțat, ulterior, Flavius Ilioni-Loga.

Numai în ultimele săptămâni, la Timișoara, au ajuns aproximativ 1.300 migranți care au trecut ilegal granița în România, dinspre Serbia. La finele săptămânii trecute, o patrulare de rutină a polițiștilor de frontieră români a dus la depistarea, pe teritoriul Serbiei, a unui grup de peste 100 de persoane care se pregăteau să treacă ilegal granița. De o săptămână, din cauza situației epidemiologice, cei care vin din Serbia trebuie să stea în carantină, iar legea carantinei nu prevede exact cine trebuie să asigure spațiile de cazare. (sursa foto: Flavius Ilioni-Loga)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: