Zeci de percheziții la traficanți de migranți. Rețea extinsă în mai multe județe / VIDEO
Operațiune masivă împotriva unei rețele de traficanți de migranți. Aproape 70 de percheziții au fost făcute luni dimineață în Timis, Arad, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Dolj, Caraș-Severin, Constanța, Sibiu, Teleorman și București.
La percheziții au participat polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, polițiștii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Au fost puse în aplicare 69 de mandate în județele Timiș (29), Mehedinți (9), Dolj (8), Caraș-Severin (4), Argeș (4), Ilfov (3), Teleorman (3), Arad (3), Dâmbovița (2), Sibiu (1), Constanța (1), Ialomița (1) și municipiul București (1).
Rețeaua de traficanți de migranți a fost constituită în 2023, din mai mulți cetățeni străini, cărora li s-au adăugat mai mulți români. Migranții erau aduși în România cu barca, pe Dunăre. Erau preluați ulterior de alți membri ai grupării, care îi aduceau în Timiș și Arad și apoi îi scoteau din România, pe frontiera de vest.
Rețeaua era bine organizată
„Gruparea de criminalitate organizată ar fi acționat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranți pe teritoriul Turciei și pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria și, ulterior, în România. Ulterior, migranții ar fi fost transportați în locații de adăpost, din Timișoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunități pentru îmbarcarea acestora în ansambluri rutiere, cu scopul scoaterii ilegale din țară”, transmite IPJ Timiș.
O parte din membrii rețelei se ocupau de racolarea șoferilor care să se preia și să transporte migranții spre parcările unde erau transferați în camioane.
1.000 de migranți opriți în jumătate de an
„Un alt palier, format din transportatori, persoane de naționalitate română, ar fi primit de la organizatori locațiile de preluare și de debarcare și ar fi realizat transportul migranților, pe care i-ar fi predat ultimului eșalon, format din șoferi de camioane și antemergători”, spun polițiștii.
Potrivit acestora, în ultima jumătate a acestui an au fost depistate și oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetățeni străini, de origine afro-asiatică.
Suspecții vor fi aduși la audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara.