Worschkoschtprob. Se caută și în acest an cei mai buni cârnați din Banat

Worschkoschtprob

Worschkoschtprob. Sună complicat, însă în realitate e ceva foarte plăcut… papilelor gustative. Degustarea cârnaților bănățeni revine în 2023 cu nouă ediție și încă una organizată la Timișoara.


Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează, şi în anul 2023, Degustarea cârnaţilor bănăţeni – Worschkoschtprob, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat şi nu numai.

Degustarea va avea loc miercuri, 15 februarie, de la ora 12, la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara. Sunt așteptați să se înscrie cât mai mulți producători amatori de cârnați de casă.

Săptămânalul „Banater Zeitung” (BZ) continuă astfel o tradiţie veche de mai multe decenii. Worschtkoschtprob – „Degustarea cârnaţilor a fost iniţiată de redactorii ziarului Neue Banater Zeitung (NBZ) în anii 1970. Până în 1989 a fost o manifestare desfăşurată în redacţie, unde cititorii aduceau, pentru degustare, juriul fiind redactorii, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă.

Din 1995, Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică. Succesul de la fiecare ediţie a dus la crearea unei adevărate tradiții de început de an. Evenimentul a fost organizat și în alte localități: Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Radna (2016), Bocșa (2017), Șag (2018), Buziaș (2019), Biled (2020) și Lenauheim (2022).

Banater Zeitung apare din anul 1993 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la est de Viena, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien. Evenimentul din acest an este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat și cu Asociația FunkForum.

About Post Author