Where the Sun Sleeps: Tincuța Marin expune într-o capelă de secol XII, la Veneția / FOTO

tincuța marin

Un eveniment românesc, la a cărui realizare are o importantă contribuție Galeria Jecza din Timișoara, completează într-un mod cât se poate de inspirat Bienala de Artă de la Veneția. Tincuța Marin prezintă publicului, într-o capelă de secol XII, o instalație spectaculoasă.

Galeria Jecza din Timișoara și Fundația Interart Triade prezintă în premieră la Veneția o expoziție care redeschide publicului, după un deceniu, un spațiu plin de istorie. Oratorio dei Crociferi, o capelă din scolul XII, aflată în districtul Cannaregio, este gazda instalației Where the Sun Sleeps / Locul unde soarele doarme, semnată Tincuța Marin.

Artista vizuală își prezintă aici cea mai recentă creație, care aduce un omagiu Renașterii venețiene, prin culorile sale puternice și figurile expresive. Oratorio dei Crociferi adăpostește opt lucrări de mari dimensiuni, create, între 1593 și 1592, de Giacomo Palma Cel Tânăr.

„Acest ciclu pictural se remarcă prin faptul că este unul dintre puținele din arta venețiană a secolului al XVI-lea finalizat de un singur artist, oferind o viziune artistică unitară, care nu are egal decât cu lucrările lui Tintoretto din Școala San Rocco. Lucrarea Tincuței Marin este compusă din sculpturi de bronz, care poartă simbolic sau ocrotesc protectiv patru pânze de mari dimensiuni”, explică Andrei Jecza, fondatorul Galeriei Jecza.

„Tincuța Marin creează un colaj anacronic al timpului, asemănător unui «wunderkammer» plin de artefacte temporale eclectice refolosite pentru noi narațiuni. Zeități egiptene, referințe medievale și moderniste nu sunt folosite pentru greutatea lor simbolică, ci ca elemente într-un lexicon pictural mai mare care dansează pe marginea fantasmagoriei”, spune, la rândul ei, Adina Drinceanu, curatorul expoziției.

***

În vârstă de 29 de ani, Tincuța Marin trăiește și lucrează la Cluj-Napoca este reprezentată de Galeria Jecza și de Ellen de Bruijne Projects. Artista are deja un palmares expozițional bogat, cu prezențe solo și de grup în țară și în străinătate, numeroase din lucrările ei regăsindu-se în colecții importante.

Anul trecut a fost expusă în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în cadrul Fundației Triade și a Galeriei Jecza, iar în luna decembrie a fost prezentată publicului american, la Miami Untitled Art Fair, un reper în domeniul colecționarilor de artă la nivel mondial.

About Post Author