Vrei să organizezi o expoziție și nu știi unde? Poți obține gratuit un spațiu de la Centrul de Proiecte

Centrul de Proiecte

Am început să văd culorile - expoziție organizată de Prin Banat în Palatul Ștefania

De la spații neconvenționale la clădiri istorice și foste clădiri industriale, spațiile gestionate de Centrul de Proiecte au fost, anul trecut, gazde bune pentru expoziții, proiecții, dezbateri, lansări de carte, spectacole diverse. Ele vor fi puse gratuit la dispoziția celor interesați și în acest an.

Centrul de Proiecte caută, în această prioadă, parteneri pentru organizarea de evenimente în spațiile pe care le administrează: MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, galeriile Bastion 1, 2 și 3 din Bastionul Theresia, Palatul Ștefania, Galeria 5, Centrul de Proiecte (parter și curte). Acestea pot găzdui expoziții, performance-uri, festivaluri, lansări de carte, conferințe, ateliere, proiecții de film, spectacole de teatru, concerte și altele.

În 2023, cele opt spații au găzduit peste 120 de evenimente, care au atras peste 40.000 de vizitatori. MX – Muzeul „Corneliu Miklosi” a găzduit evenimente precum festivalul de muzică experimentală Sabotage, târgul de publicații independente Sit&Read sau festivalul de gastronomie artizanală La Pas, dar și expoziția colectivă centrală „Chronic Desire – Sete cronică”, respectiv programul de performance și expoziție „Zona &”. La Palatul Ștefania, vizitatorii au luat parte la o conferință pe tema restaurării bisericilor de lemn din Banat, organizată de Asociația Biserici Înlemnite, la concertele-surpriză din programul Light On –The Night-Art Festival și au vizitat expoziția de pictură naivă „Am început să văd culorile”, un proiect Prin Banat.

Galeriile Bastion 1, Bastion 2, Bastion 3 au fost casa evenimentelor organizate de HEI – House of European Institutes, un proiect al EUNIC România și Goethe Institut, precum și alte concerte și expoziții. Galeria 5 (str. Vasile Alecsandri, nr. 1) și parterul Centrului de Proiecte au devenit un loc potrivit pentru zeci de expoziții, workshop-uri și târguri, precum Harababura Vintage Fair, dar și pentru performance-uri de poezie.

Pentru a încuraja accesarea acestor spații și în 2024, Centrul de Proiecte pune gratuit la dispoziție aceste spații, echipamente și o serie de servicii conexe. Ele pot fi solicitate atât de organizații și firme, cât și de persoane active în domenii precum: cultură, educație, tineret, sport, implicare civică și socială, mediu.

Prin intermediul unui formular online, cei care solicită un spațiu trebuie să detalieze proiectul propus, să prezinte un portofoliu relevant și un plan eficient de comunicare și de atragere a unor categorii de public variate. De asemenea, solicitanții se angajează că pot asigura un program de vizitare constant. Cererile vor fi analizate și selectate de o comisie din cadrul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Pentru a doua jumătate a anului, Centrul de Proiecte va lansa un nou apel pentru consorții de parteneri care să asigure o programare constantă, de termen lung, pentru galeriile Bastion 1, Bastion 2 și Bastion 3.

Informații detaliate despre dimensiunile și dotările fiecărui spațiu, precum și formularul se găsesc AICI.

About Post Author