4 aprilie 2020

Vom avea fântâni în sensurile giratorii. A treia licitație are oferte, iar bugetul pe 2020 prevede și banii

fântâni

A treia oară a fost cu noroc pentru cele cinci fântâni din sensurile giratorii. Pentru fiecare dintre ele există cel puțin trei oferte pentru execuție. Deși primarul Nicolae Robu spune că nu sunt o prioritate, proiectul de buget prevede bani pentru toate.

Cele cinci fântâni din sensurile giratorii sunt o idee mai veche a primarului Nicolae Robu. Prima despre care s-a vorbit a fost cea din Piața Bălcescu, unde planurile inițiale prevedeau mutarea Coloanei Fidelității. S-a renunțat la idee, așa că apărut cea a unei fântâni arteziene cu leduri. Sunt și alte patru sensuri giratorii care ar merita să fie „decorate” astfel: Piața Iuliu Maniu, Calea Lipovei, Selgros și Praktiker.

„Noi vrem ca, în timp, cât mai multe sensuri giratorii să aibă astfel de fântâni. Fântânile au un rol extraordinar de purificare a aerului. Rețin praful, au un rol în asigurarea calității aerului și, de ce nu, este important și faptul că ele și înfrumusețează locul”, spunea Robu, în vara lui 2019. El admitea însă, tot atunci, bugetul local nu-și permite toate investițiile deodată. Ar fi urmat să se facă numai una dintre fântâni, cea din Piața Bălcescu.

În august însă au fost scoase la licitație proiectul și execuția pentru toate cele cinci fântâni. Nu s-a prezentat nimeni, așa că s-a încercat încă o dată în octombrie. N-a fost mai bine nici atunci, iar a treia procedură a fost lansată în noiembrie. De data asta a fost cu noroc, pentru că sunt între două și trei oferte pentru fiecare fântână, după cum urmează:

  • Praktiker – Aquajet – Wire Project Solutions, Fountain Design SRL, Smart Engineering – Aqua Design
  • Bălcescu – Fountain Design SRL, Aquajet – Wire Project Solutions, Smart Engineering – Aqua Design
  • Iuliu Maniu – Aquajet, Smart Engineering – Aqua Design
  • Selgros – Aquajet – Wire Project Solutions, Fountain Design SRL, Smart Engineering – Aqua Design
  • Lipovei – Aquajet, Smart Engineering – Aqua Design

Cât costă fiecare fântână

Fântână ornamentală din Piața Bălcescu este estimată la 960.947 lei, adică peste 202.000 euro. Cea din Piața Iuliu Maniu nu ar trebui să coste mai mult de 464.021 lei, adică aproape 98.000 euro. Pentru fântâna din Calea Lipovei, PMT este dispusă să plătească maximum 269.707 lei, adică 56.800 euro. Construcția din sensul giratoriu de la Selgros este estimată la cel mult 908.199 lei, adică peste 191.000 euro, în timp ce aceea de la Praktiker nu ar trebui să coste mai mult de 727.583 lei, adică 153.230 euro.

„Fântânile nu sunt de maximă prioritate pentru noi, dar în măsura în care reușim și încasările, așa cum le prognozăm, facem și fântâni. Nu înseamnă că le facem pe toate, că ați văzut o listă lungă”, a declarat primarul Nicolae Robu, la dezbaterea publică pe buget.

În proiectul de buget, pentru proiectele tehnice și execuția fântânilor sunt alocate următoarele sume: Dacia – 700.000 lei, Piața Bălcescu – 980.000 lei, Galeria 1 – 520.000 lei, Calea Lipovei – 290.000 lei, Selgros – 990.000 lei și Praktiker – 750.000 lei.

1 thought on “Vom avea fântâni în sensurile giratorii. A treia licitație are oferte, iar bugetul pe 2020 prevede și banii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: