Vladimir Radin, un puști de 15 ani de la Diniaș, a debutat la naționala de juniori a Serbiei / FOTO

vladimir radin

Diniașul a dat fotbalului românesc nume precum Miroslav Giuchici, frații Romario și Daniel Benzar, Cătălin Trifon sau Alexandru Martinov. Cel mai nou „produs” al satului care ține de Peciu Nou face însă senzație în Serbia. Vladimir „Vlada” Radin a debutat, la 15 ani, în naționala U17 a Serbiei.

Vladimir „Vlada” Radin are 15 ani și a debutat la echipa U17 a lui de OFK Vršac, cu gol și assist, în primul amical al iernii. Duminica trecută, el a înscris și împotriva Academiei Partizan Beograd, după o cursă de 30 m și o depășire în viteză a fundașului.

Grupa de U17 de la OFK Vršac, club la care au evoluat, în anii ‘90, Manu Foale și Romeo Malac, actualul președinte AJF Timiș, se află momentan pe locul 3 în Prva Liga (Liga a II-a) cu șanse reale la cucerirea locului doi și promovarea în Super Liga, unde îi așteaptă deja colegii de la U19.

„Am decis să vin fiindcă mi-a plăcut de antrenori, de colegi, toți sunt foarte serioși și doresc să facă performanță. Mi-au plăcut Academia de Fotbal OFK, condițiile din căminul de elevi, diriginta, colegii de clasă. Vârșeț este un orășel frumos, merg peste tot pe jos, și este și aproape de casa din România. Vreau să joc cu Zvezda și Vojvodina, să le dau gol și lor”, spune tânărul fotbalist.

Vis devenit realitate

Vladimir Radin a debutat și la naționala U17 a Serbiei. În decembrie, el a participat, pentru a treia oară, la stagiul de pregătire din Stara Pazova. A jucat titular ca fundaș stânga (alături de tineri de la PSG, Dortmund, Leipzig, Salzburg, din Anglia, Suedia, Elveția, Australia, SUA) în ambele meciuri amicale U17 ale Naționalei Serbiei, compusă doar din fotbaliști din ligile străine.

„Este un vis care a devenit realitate, să te antrenezi la aceeași bază fotbalistică unde s-au antrenat cei mai mulți dintre mari fotbaliști ai Serbiei, inclusiv cei pe care i-am văzut la ultimul campionat mondial din Qatar. Să dormi în camerele unde au stat Vlahović, Mitrović sau Tadić este ceva incredibil”, continuă Vlada.

Supravegheat îndeaproape, cu strategie personalizată

„Cavani”, cum îi spun prietenii, a început fotbalul la patru ani la Hajduk Diniaș, singurul sat care a reușit performanța de a câștiga Cupa Hagi-Danone (2009), sub îndrumarea lui Vlastimir Todorov. Mulți ani a practicat înot și tenis la Generală 30. A revenit apoi la fotbal, fiind remarcat de Miodrag Belodedici și Iosif Rotariu.

De strategia de dezvoltare a tânărului sportiv se ocupă SC BonaDea Planet srl, care a stat și în spatele performanței din Cupa Hagi-Danone. „În ultimii ani, fotbalul s-a schimbat foarte mult, trebuie luați în considerare mult mai mulți factori, nu doar pregătirea tehnică și focusarea pe meciul următor. Pe lângă conținutul sportiv și tactic, este nevoie și de o sensibilitate psihologică pentru oamenii tineri, dată fiind presiunea constantă care-i înconjoară. Datele din testele profesionale sunt primele care se cer despre un sportiv când se decide dacă va fi invitat la un stagiu de pregătire. Fotbalul este un business cu aparențe de multinațională, cu multe analize, comparații și rapoarte”, explică directorul companiei.

Jucător polivalent și… poliglot

Vladimir Radin, fost elev la liceele „Dositei Obradovici” și „Béla Bartók”, vorbește cinci limbi (română, sârbă, maghiară, engleză și germană) Jucător polivalent, e pregătit de ani buni individual de profesorul Raul Pop de la LPS Banatul, lovește mingea cu ambele picioare, joacă în ambele benzi, dar și atacant central.

În timpul pandemiei a petrecut multe luni la Academia Vojvodina Novi Sad. A jucat la turnee în spațiul ex-iugoslav pentru Zenit Bjeljina din Bosnia. A participat la multe alte stagii internaționale de formare fotbalistică, care au inclus și module lingvistice și de mental coaching. S-a pregătit în ultimii ani, în repetate rânduri, la Akademija Dejan Stanković, FK Crvena Zvezda, TSC Bačka Topola, FK Csikszereda, dar și la Juventus Torino, SK Puntigamer Sturm Graz, TSV Hartberg sau SK Rapid Wien.

About Post Author