Visuali Italiane: patru zile cu povești din Napoli, Veneția sau Sardinia / PROGRAM

visuali italiani

Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” revine la finalul săptămânii la Timișoara. Ca spectatori, veți fi parte a unor povești din Napoli, Veneția, Siena, Sicilia sau Sardinia, alături de regizori tineri, debutanți îndrăzneți și actori de top.

Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” a ajuns a patra ediție și va avea loc la Timișoara între 27 și 30 martie, la Cinema Studio.

Organizatorii prezintă o selecție exclusivă de filme recente, care vor rula pentru prima dată în România. Filmele aduc pe marele ecran actori precum James Franco, Toni Servillo, Elio Germano, Alessandro Borghi, dar și regizori consacrați: Gianni Amelio, Claudio Giovannesi, Fabio Grassadonia & Antonio Piazza, Francesca Comencini.

Alături de aceștia, veți descoperi debuturi curajoase, precum cel al lui Giovanni Tortorici, cu un film produs de Luca Guadagnino, sau al Margheritei Vicario, deja o voce importantă a scenei muzicale italiene, care își începe acum cariera de regizor.

Programul proiecțiilor

Joi, 27 martie

  • ora 18 – IMPONDERABILI / SULLA TERRA LEGGERI (r. Sara Fgaier)
Gian, un bărbat pierdut în uitare, primește de la fiica sa un jurnal scris în tinerețe, care readuce la suprafață povestea primei sale iubiri. Un film hipnotic despre fragilitatea memoriei, construit din imagini de arhivă și flashback-uri care recompun trecutul.
  • ora 20 – HEY JOE (r. Claudio Giovannesi)
Napoli, anii ’70. Un veteran american (James Franco) se întoarce să-și cunoască fiul abandonat cu 25 de ani în urmă, acum parte dintr-o lume periculoasă. O poveste despre absență, identitate și alegeri care nu mai pot fi schimbate.

Vineri, 28 martie

  • ora 18 – REAL (r. Adele Tulli)
Ce mai înseamnă „real” într-o lume a dependențelor digitale și a relațiilor virtuale? Un documentar care explorează felul în care noile tehnologii ne schimbă viața, munca și relațiile, într-un mozaic de povești surprinzătoare.
  • ora 20 – ATÂT CÂT TREBUIE / IL TEMPO CHE CI VUOLE (r. Francesca Comencini)
O fiică și un tată – doi oameni apropiați și totuși distanți, prinși în labirintul emoțiilor și al amintirilor. Francesca Comencini aduce o poveste intensă și sinceră despre legături care se destramă și se reconstruiesc în timp.

Sâmbătă, 29 martie

  • ora 18 – GLORIA! (r. Margherita Vicario)
Italia, secolul XVIII. Un grup de tinere muziciene își sfidează condiția și regulile unei lumi conduse de bărbați. Un musical exploziv, cu spirit punk baroc, prezentat la Berlinale – despre curaj, libertate și creativitate fără limite.
  • ora 20 – IDDU – SCRISORI SICILIENE / IDDU – L’ULTIMO PADRINO (r. Fabio Grassadonia, Antonio Piazza)
Un fost politician condamnat pentru corupție este cooptat să-l prindă pe ultimul mare boss al mafiei, în Sicilia anilor 2000. Începe o corespondență bizară, într-un film care îmbină comedia absurdă, drama și realitatea crud.

Duminică, 30 martie

  • ora 18 – CÂMP DE BĂTĂLIE / CAMPO DI BATTAGLIA (r. Gianni Amelio)
Sfârșitul Primului Război Mondial. Doi prieteni din copilărie, acum medici militari, sunt puși față în față cu alegeri imposibile. Un film lucid și emoționant despre război, fragilitate și prietenie, cu Alessandro Borghi în rol principal.
  • ora 20 – DICIANNOVE (r. Giovanni Tortorici)
Leonardo, 19 ani, își abandonează studiile de economie la Londra și se mută la Siena, unde se lasă cuprins de literatură și neliniști personale. Un debut îndrăzneț, produs de Luca Guadagnino, despre tineri care caută sensuri noi și fug de drumurile trasate dinainte.

About Post Author