Viroze și gripe tot mai multe, la Timișoara. Patru copii internați la „Babeș”

sursa foto: yalemedicine.org

Ultimele zile au adus, la Timișoara, o creștere a numărului de gripe și viroze respiratorii. Majoritatea sunt cazuri ușoare, care pot fi tratate acasă, însă ele trebuie monitorizate de un medic. Gripa este diagnosticată cert doar într-o unitate medicală.

În secțiile de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” sunt internați trei copii în vârstă de 4 ani,toți cu gripă. Numărul pacienților consultați, în ultimele zile, în ambulatoriul unității sanitare a crescut, de altfel, simțitor.

„A crescut numărul de cazuri și era normal să se întâmple așa, după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție. Am observat în ultimele zile un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii. Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, sub monitorizarea medicului de familie. Sunt și cazuri cu complicații , care necesită internare. Noi preluăm toate cazurile de infecții respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atât copii, cât și adulți”, explică dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase.

Mergeți la medic de la primele simptome

În cazul în care aveți simptome de viroză sau gripă, luați imediat legătura cu medicul de familie, mai ales în cazul copiilor. Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, folosind un test antigripal.

„Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii, semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă dureri musculare, frisoane, o tuse seacă, dar și o stare de oboseală marcantă. Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare. În cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, dacă nu este tratată la timp”, mai spune dr. Moisil.

În ambele situații este necesară izolarea pacientului, pentru a nu transmite mai departe boala. Pe lângă medicația specifică și simptomatică, este recomadat și un consum cât mai mare de lichide.

About Post Author