Vin banii de la guvern pentru TM2023. Cu trei luni înainte să înceapă Capitala Culturală

Capitală Culturală

Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, primește, în sfârșit, banii promiși de guvern. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2022, care stabilește cadrul legal de finanțare pentru acest proiect.

Camera Deputaţilor a trecut, la începutul lunii octombrie, ca for decizional, legea privind măsuri financiare pentru Programul „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Aceasta modifică, de fapt, vechea Ordonanță 42 / 2019 și include finanțare și pentru CJ Timiș, ca instituție cu rol în desfășurarea Capitalei Culturale. În Cameră a fost votat și un amendament prin care banii destinați promovării nu mai merg la CJ, ci rămân la Ministerul Culturii, care îi va da mai departe către Asociația Timișoara 2023.

Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede că, pe partea de programe culturale, Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, va primi, din bugetul Ministerului Culturii, 33,3 milioane de lei. CJ Timiș va primi în jur de 11 milioane, tot pentru programe culturale. Există, de asemenea, prevăzute câteva zeci de milioane de lei pentru infrastructura culturală.

Deschiderea oficială a anului de capitală culturală europeană al Timișoarei va avea loc în intervalul 16 – 19 februarie. În noiembrie ar trebui prezentat programul cultural. Până acum, contribuția Ministerului Culturii la proiectul TM2023 este zero.

About Post Author