Vilă din Elisabetin, salvată de instanță. Primăria a dat în judecată proprietarul și a câștigat

Doi ani a durat procesul intentat de Primăria Timișoara unui cetățean care a mutilat o vilă din Elisabetin. Situația era cunoscută din 2021, când s-a constatat că nu există niciun fel de autorizație pentru șantierul respectiv. Proprietarul a avut termen să intre în legalitate, dar nu a obținut decât un certificat de urbanism și asta după ce pierduse deja în primă instanță.
În iulie 2021, echipele Primăriei Timișoara și ale Poliției Locale au descoperit – nici nu era greu, având în vedere dimensiunea imobilului – pe str. Brașov, la numărul 3, un șantier pentru care nu exista autorizație de construire. Lucrările ilegale vizau fațada și acoperișul, unde au fost adăugate elemente de tinichigerie nespecifice clădirii istorice.
Polițiștii locali au aplicat amenda maximă de 10.000 de lei și au cerut ca imobilul să fie adus la starea inițială până la finalul lunii ianuarie 2022. Deoarece termenul nu a fost respectat, Primăria Timișoara a apelat ulterior la instanță.
Acțiunea intentată contra lui Petrișor Răducan a fost înregistrată la Judecătoria Timișoara în iunie 2022. În februarie 2023 a venit și prima sentință: „admite cererea de chemare în judecată (…) obligă pe pârât să desfiinţeze lucrările executate fără autorizaţie de construire efectuate asupra imobilului, astfel cum au fost identificate în procesul-verbal de contravenţie nr. 34/AX/477821 din data de 27.07.2021, şi să aducă imobilul la configuraţia iniţială, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. Răducan a atacat decizia cu apel, dar Tribunalul Timiș l-a respins, astfel că decizia primei instanțe a rămas definitivă.
„Gură de oxigen”
„Fiecare nou caz câștigat e o gură de oxigen în lupta pentru protejarea istoriei și a identității noastre de timișoreni. În ultimele decenii, administrația a asistat pasivă la asaltul asupra patrimoniului Timișoarei. Aceste vremuri au trecut. Luăm măsuri în fiecare caz punctual. De aceea am și creat portalul stopabuz, pentru ca timișorenii să ne semnaleze atunci când au informații despre cazuri concrete. E o luptă de durată, dar fiecare nou câștig în instanță ne încurajează că suntem pe drumul corect”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Petrișor Răducan nu a făcut niciun demers pentru a obține autorizația de construire înainte să înceapă șantierul. În schimb, a invocat… condițiile epidemiologice – fiind pandemie – ca motiv pentru demararea lucrărilor fără respectarea legii.
În 4 mai 2023, el a obținut totuși un certificat de urbanism, în scopul „obținerii AC pentru reabilitare gard strada împrejmuitor și reabilitarea fațadelor, cu modificarea aspectului arhitectural”. La acea vreme pierduse deja procesul în primă instanță.