Viitură-record pe Bega. Apele încep să scadă, dar ploile încă nu se opresc

cod roșu

foto: Arhivă

Râul Bega a înregistrat, joi seară, o cotă record, cu un centimetru mai mult decât în 2005, când județul Timiș a fost lovit de inundații catastrofale. Apele încep să scadă, însă meteorologii anunță în continuare ploi.

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) anunță că joi seară, la ora 20, pe sectorul hidrografic Balinț, viitura de pe râul Bega a depășit nivelul maxim istoric, înregistrându-se cota de 667 cm, cod roșu (CP + 17 cm), cu 1 cm mai mult față de cota înregistrată în 19 aprilie 2005. Începând cu ora 21, aceasta a început să scadă și, spun cei de la ABAB, vineri dimineață, la ora 10, la s.h. Balinț, cota de inundație era depășită cu 68 cm (CI +68 cm).

Sunt probleme și în alte zone din județ. De joi seară, din cauza ploilor, în bazinul superior al Begăi, debitele cursurilor de apă au crescut din nou, depășindu-se cotele de atenție. La ora 10, la s.h. Făget, râul Bega avea depășită FI cu 4 cm. Se înregistrează totuși scăderi de debite și niveluri pe râul Bega pe sectorul aval s.h. Făget – amonte s.h. Chizătău, la ora 10 fiind depășită FII cu 76 cm la s.h. Chizătău.

„Creșteri ale debitelor prin propagare vor fi pe canalul Timiș – Bega (nod hidrotehnic Topolovățu Mare) și pe râul Timiș, pe bazinul inferior, pe sectorul Brod- granița cu Serbia. Pe râurile Bârzava (s.h. Partoș) și Moravița (s.h. Moravița) se înregistrează încă depășiri ale cotelor de apărare prin propagarea viiturilor. În prezent este în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru bazinele hidrografice al râurilor Bega, Bega Veche, Bârzava, Moravița, valabilă până vineri, 7 iunie, la ora 16”, transmit cei de la ABAB.

Până vineri seară, în zona de munte a Timișului este în vigoare un cod galben. Acesta vizează averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și, izolat, 35-40 l/mp.

About Post Author