Viitorii polițiști locali nu mai trebuie să fie… înalți ca bradul! Înălțimea obligatorie e discriminatorie

polițiști locali

Se schimbă condițiile pentru cei care vor să devină polițiști locali. Codul Administrativ face mai lejere concursurile de angajare în Poliția Locală. E discriminatoriu să limitezi accesul, pe motiv de înălțime. Candidații nu trebuie nici să știe să meargă pe biciclete sau Segway

Consilierii locali vor avea pe ordinea de zi a plenului un proiect privind „modificarea şi aprobarea condiţiilor specifice eliminatorii pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie specifice de poliţist local”.

„Luând în considerare evoluția și complexitatea fenomenului infracțional și contravențional, care impune intervenția polițiștilor locali și participarea la acțiuni cu grad ridicat de risc, în condiții de pericol deosebit care pot afecta sănătatea și integritatea fizică a polițiștilor locali, se impune recrutarea unor candidați cu calități motrice deosebite și rezistență, mobilitate și trăsături de personalitate puternice, precum disciplina, voința, starea de echilibru emoțional”, scrie în referatul proiectului.

Actualele condiții au fost stabilite în 2013. Una dintre ele contravine însă prevederilor Codului Administrativ, intrat în vigoare în 2019. Agenția Națională a Funcționarilor Publici a notificat Poliția Locală asupra criteriului de înălțime, condiții obligatorie prevăzută în HCL din 2012. Potrivit ANFP, acesta „contravine dispozițiilor art. 467 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, coroborat cu art. 4 lit. c) din H.G. nr. 611/2018”.

Până acum, cei interesați să devină polițiști locali trebuia să aibă o înălțime de minimum 1,75 m bărbații, respectiv 1,70 m femeile. Proiectul care va fi supus votului consilierilor locali elimină această condiții. Candidații trebuie totuși să îndeplinească alte criterii de performanță… sportivă. Printre ele nu se regăsește și mersul pe bicicletă sau pe Segway. Acestea sunt:

  • Abdomene (flexii abdominale) – 44 / bărbați, 40 / femei
  • Alergare viteză, 50 metri plat – 7”4 / bărbați, 9 / femei
  • Alergare rezistență – 1.000 metri, 4’10” / bărbați, 800 metri, 4’10” / femei

About Post Author