Viață de Mehala, în fotografii. Caravana Rod s-a oprit la „Ocska” / FOTO

Caravana Rod

Caravana Rod continuă incursiunile în zone unde nu există mari pretenții culturale. De această dată, s-a oprit în Mehala, în „Ocska”, pentru o expoziție foto cât se poate de vie. „Subiecții” erau chiar acolo și, la final, au luat acasă o amintire.

Fotografiile au fost dintotdeauna una dintre atracțiile piețelor de vechituri, din România și de aiurea. Povești despre care nu-și mai amintește nimeni privesc cuminți trecătorii, din cutii, de pe pături sau tarabe din piatră. La fel de atractive însă sunt și poveștile actuale, crâmpeie de viață pe care, aproape sigur, le uiți imediat ce ai trecut de ele. Cei de la Caravana Rod și-au propus să le păstreze și pe acestea, și tot în fotografii.

Caravana Rod, organizată de Asociația Documentor, a ajuns în „Ocska” din Mehala, unde a avut loc un experiment: o expoziție foto printre tarabe. Primul pas a fost făcut anul trecut, în „Najlon Pijaca” din Novi Sad. Instantaneele au fost surprinse în piaţa de vechituri și nu numai de fotografii Diana Bilec și Oliver Merce.

„Am început anul trecut, la Novi Sad. A funcționat foarte bine acolo, dar un pic mai bine acasă, nu mai e bariera de limbă. Putem discuta cu oamenii. Altfel, e aceeași lume. Piețele acestea de vechituri au un specific comun: marfă, idei, clienți, vânzători. E un proiect adresat oamenilor care vin săptămână de săptămână în piețe de genul acesta. Nu sunt oamenii cu veniturile cele mai mari, cu educația cea mai elevată. Ducem cultura în zonele periferice ale orașului și încercăm să livrăm o Capitală Europeană a Culturii pentru toată lumea, nu numai pentru oameni care se pricep la artă”, explică Florin Iepan, director Documentor.

„Descoperi o lume pe care nu o cunoști”

Fotografiile, tipărit în format mare, au fost așezate, cuminți, în locul în care, în mod normal, ar fi fost scoase la vânzare niște cauciucuri pentru mașini. E nu departe de una din intrările în piață, așa că a fost un loc cu vad.

Invitat special în piață a fost scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu. „E foarte important că există proiecte care se adresează unei pături sociale mai puțin apropiate de zona culturală. Nu vorbim de lumea bună, cafenele bune, bere scumpă, oameni educați, clasă de mijloc și așa mai departe. Când ajungi într-un talcioc, descoperi o lume pe care nu o cunoști. În plus, se face aici, nu în centru. Eu sunt foarte iubitor de aceste mixuri, sunt un fel de narodnicist, un om care crede că elita intelectuală trebuie să fie apropiată de popor. De asta îmi petrec foarte mult timp în suburbii, provincie, sate. Sunt oamenii noștri, e grosul populației. Comunic ușor cu oamenii și e și o sursă de povești”, spune Ernu.

„E fain că oamenii se bucură că se văd, că li s-a dat importanță, că sunt prezenți. A fost o experiență interesantă și pentru mine. Când am pozat, erau reticenți. Știți, camera sperie. M-am lovit de întrebarea dacă sunt de la primărie. Le e frică de autorități”, spune fotografa Diana Bilec.

La finalul expoziției, toți cei care apărau în poze au putut pleca acasă cu un „tablou” special. Va fi, pentru fiecare dintre ei, un semn că, de fapt, cultura poate veni și la ei acasă. Dacă e cineva interesat s-o facă.

About Post Author