Vestigii pe traseul de la Centura de Sud. Când începe șantierul efectiv nu se știe / FOTO
Bordeie, locuințe la suprafață și morminte sarmatice. Sunt rezultatele de până acum ale muncii arheologilor de pe viitorul șantier de la Centura de Sud. Proiectarea acesteia este în întârziere, pentru că se fac anumite modificări la legăturile cu unele comune.
Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia lucrează deja de câteva săptămâni pe traseul viitoarei Variante Ocolitoare a Municipiului Timișoara Sud. „Au fost descoperite locuințe, grupuri mortuare, gropi menajere și cuptoare, componente ale unor așezări din 3 epoci diferite: epoca bronzului târziu (sec. 12-11 îH), epoca romană sec. 4-5 dH) și epoca medievală timpurie (sec 11-13 dH). În Situl 6, punctul Hladik, arheologii au găsit locuințe de suprafață și bordeie din perioada neolitică, dar și morminte sarmatice din secolul 3-4 dH. Au mai fost găsite obiecte de ceramică plastică antropomorfă, unelte de os, silex și obsidian”, au transmis reprezentanții DRDP Timișoara.
Șantierul de la Centura de Sud are deja întârzieri
Când va începe efectiv șantierul pentru această mult așteptată șosea e greu de spus. Potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, trebuie făcute modificări față de varianta gândită inițial. „Aşteptăm să depună proiectarea constructorul care a câştigat licitaţia. S-a prelungit un pic perioada de depunere a proiectării. Au fost câteva unităţi administrativ-teritoriale care au dorit să aibă descărcări din această centură în comunele respective”, a declarat oficialul, acum mai bine de o lună.
Contractul pentru Centura de Sud a fost semnat în decembrie 2018. Licitația pentru proiectare și execuție a fost câștigată de Tirrena Scavi, la un preț de 324 de milioane de lei, cu TVA. Proiectarea ar trebui să dureze 6 luni, dar este deja în întârziere. Șantierul propriu-zis va dura 24 de luni, iar garanția este de 10 ani. Centura de Sud a Timișoarei va avea o lungime de 25,69 kilometri. Ministerul Transporturilor a propus, de asemenea, despăgubiri de aproape 32 de milioane de lei pentru cei care au teren în zona șantierului viitoarei șosele. Printre cei care vor primi bani se numără primarul din Giroc și fiica sa sau viceprimarul din aceeași localitate.