Variațiunile Castanului: o lună cu dans și numai, la Casa Artelor / PROGRAM

Variațiunile Castanului

Scena de dans contemporan din Timișoara se îmbogățește cu D.A.N.S ™, un program de susținere a creației artistice coregrafice românești. El se va derula pe durata a jumătate de an, cu începere de sâmbătă, 21 mai. Primul eveniment are loc la Casa Artelor, în Curtea cu Castan.

D.A.N.S ™ începe sâmbătă, 21 mai, de la ora 20, cu producția Variațiunile Castanului. Până la finalul lunii noiembrie, evenimentul aduce formate performative inovatoare, sesiuni de dans liber, burse pentru spectatori și jurnaliști culturali, laboratoare și rezidențe coregrafice. De toate se ocupă echipa curatorială din care fac parte Alexandra Gîrbea (coregraf Timișoara), Alexandra Bălășoiu (coregraf și manager cultural) și Cosmin Manolescu (coregraf și expert cultural).

Variațiunile Castanului aduce, timp de o lună, patru evenimente care îmbină dansul, muzica ambientală experimentală și proiecțiile.

Program

21 mai – Alexandra și Makunouchi Bento – Once upon a tree: explorează noțiunea de organicitate și trasează prin dans și muzică un univers fantastic, imaginar, inspirat din ritmul și vibrația naturii. Elementul de conexiune cu natura este castanul, ale cărui mesaje sunt simțite și traduse în dans înainte și fără nevoia de a fi înțelese

26 mai – Alexandra & Doctorul Sinteză & Christina Sakhatska (video) – In the beginning there was freedom: propune un subiect care ne traversează mentalul în ultimele luni: ce înseamnă libertatea și ce preț are. Producția continuă colaborarea dintre Alexandra și Doctorul Sinteză din proiectul multimedia Krumau live – despre refugiații șvabi din timpul celui de-al doilea război mondial. Dramaturgia este construită în colaborare cu Christina Sakhatska, dansatoare ucraineană, refugiată. Materialele vizuale realizate de Cristian Văduva vor include filmări video cu aceasta și vor fi în interacțiune directă cu actul artistic din curte.

1 iunie – Alexandra & Timea Kovacs & Alexandra Bălășoiu – The ocean inside: este despre dansul trilioanelor de celule care alcătuiesc corpul, transformarea lor, muzicalitatea, textura, apariția și dispariția lor. Coliziunea dintre corpuri poate să fie armonioasă sau dramatică, depinde de valuri – ca în orice relație.

9 iunie – Alexandra & Tiberiu Vasilescu (We are Creepz) – How to tame your dragon. Mișcarea exprimă energia momentului și este, totodată, o cale de acces spre articularea și transformarea minții. Uneori energia din interior este un dragon, sălbatic și vulcanic, greu de stăpânit. How to tame your dragon caută modalități de a îmblânzi dragonul, de a-l cunoaște pentru a-i naviga forța și a trăi intens, conștient și centrat în același timp.

Mai multe detalii despre Variațiunile Castanului se găsesc AICI.

Burse pentru iubitorii de dans

Ziua de 21 mai marchează și o premieră pentru iubitorii de dans din Timișoara. Vor fi lansate bursele AREAL™, prin care doi spectatori vor putea descoperi mai bine lumea dansului contemporan. Bursele, în valoare netă de 1.000 de lei, le vor permite câștigătorilor accesul gratuit la diferite ateliere de dans contemporan și spectacole organizate la Timișoara în 2022.

Cei interesați sunt invitați să trimită un mesaj cu răspunsurile la întrebările Ce este dansul contemporan pentru tine?, Cum crezi că se poate dezvolta mișcarea de dans contemporan în Timișoara? și să menționeze modul în care intenționează să folosească bursa, prin E-MAIL, până în 30 iunie, urmând ca cei doi câștigatori să fie anunțati la începutul lunii iulie.

Mai multe detalii despre accesarea bursei sunt disponibile AICI.

About Post Author