Vaccinați fără programare la Deta. Fiindcă nu erau destule doze, 30 de oameni programați au fost amânați

programare

Câteva zeci de persoane au fost reprogramate la vaccinare la Deta, după ce medicii de aici au decis să imunizeze oameni care au venit la spital, fără programare. Acest lucru permis, dar numai dacă există doze disponibile.

La spitalul din Deta au fost vaccinate fără programare 30 de persoane. În aceste condiții, alți 30 de oameni, care erau programați pe platforma specială, au rămas fără doze. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a transmis oficial că este permisă vaccinarea fără programare, dar numai în anumite condiții. „Pentru a evita irosirea dozelor, a fost și este permisă vaccinarea fără programare și a persoanelor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, dacă există doze disponibile, cu respectarea etapei de vaccinare în care ne aflăm (etapa 1 – personal medico-social, public și privat, etapa a 2-a – persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu comorbidități, indiferent de vârstă, persoane care activează în domenii-cheie)”, sună decizia CNCAV.

Nu s-au calculat corect dozele

Teoretic, la fiecare centru ar trebui să se știe dacă au mai rămas doze la finalul programului de lucru. La Deta n-a fost chiar așa. „A fost vorba de pacienți în vârstă, incluși, cel puțin teoretic, în etapa a doua, doar că s-au prezentat la ușa spitalului. E vorba și de persoane cu anumite afecțiuni cronice, e vorba și de pacienți greu deplasabili. Atunci, la fața locului, încercând să li se facă un serviciu, s-au vaccinat. Din păcate, nu s-au calculat corect dozele disponibile și atunci pentru o parte din cei care erau programați duminică, această doză n-a mai putut fi administrată. Într-o mai mică măsură s-a întâmplat la finalul programului, dar preponderent s-a întâmplat pe parcursul zilei, mai ales sâmbătă”, a explicat, la Digi24, directorul DSP, Flavius Cioca.

Acesta nu a putut preciza cum vor fi sancționați cei de la Deta, dar spune că pacienții lăsați pe dinafară au fost reprogramați. „Erau persoane incluse în etapa a doua, din toate categoriile posibile, în funcție de cum au găsit loc liber în platformă. Inclusiv persoane care nu locuiau în Deta sau în apropiere, inclusiv din Timișoara. Vor fi vaccinate marți-miercuri. Este cumva responsabilitatea colegilor care au produs această situație, dar vor primit și ajutorul nostru. O să facem în așa fel încât să aibă doze pentru 30 de pacienți”, a mai declarat Cioca. De când a început campania de vaccinare, la Spitalul Orășenesc Deta au fost vaccinate 1.500 de persoane.