Vaccinare cu Moderna, pentru tinerii între 12 și 17 ani. În Timiș, în trei centre

În România a început oficial vaccinarea anti-Covid a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, cu serul produs de compania Moderna. În Timiș sunt trei centre unde poate fi făcută imunizarea, și fără programare.

Campania de imunizare în rândul adolescenților vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea extinderii indicației vaccinului Spikevax/ Moderna pentru categoria de vârstă 12-17 ani. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile.

Înscrierea minorilor în platforma electronică se face de către părinți, tutori sau aparținători legali. De luni, 2 august, vaccinarea copiilor se poate realiza fără programare prealabilă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare. Chestionarul de triaj și formularul de consimțământ informat pot fi semnate de unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal. În centrele de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Potrivit EMA, datele din studiile clinice arată o tolerabilitate foarte bună a vaccinului Moderna în cazul copiilor între 12 și 17 ani. Studiile arată și că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați.

În județul Timiș, vaccinul Moderna se administrează în Centrul Bega-Tehnomet Timișoara, Centrul Buziaș și Centrul Făget.