Vă place… filarmonica? Dezbatere publică despre proiectul de 114 milioane de lei votat deja în CL

filarmonica banatul

foto: Arhivă

Cum vă place proiectul de reabilitare de la Filarmonica Banatul, propus de PMT? Timișorenii sunt așteptați să-și spună punctul de vedere la o dezbatere publică organizată de… sindicatul filarmonicii. Vorbim despre o investiție de peste 114 milioane de lei, cu grădină de sticlă și acoperiș retractabil.

„Sindicatul Filarmonicii Banatul anunță că în data de 6 noiembrie, la ora 17, în Sala Mare a Filarmonicii Banatul, va avea loc o dezbatere publică, la care invităm pe oricine este interesat să participe la aceste discuții privind viața culturală a viitoarei capitale culturale și nu numai. Având în vedere informațiile diverse și controversate apărute în spațiul public cu privire la reabilitarea clădirii Capitol, a spațiilor adiacente, precum și a aprobărilor necesare și a bugetului nejustificat alocat acestor proiecte, ne-am bucura dacă ați da curs acestei invitații”, transmit sindicaliștii.

Proiect de 100.000 de euro, refăcut

Consilierii locali au aprobat, în luna octombrie, proiectul tehnic pentru reabilitarea imobilului Filarmonicii Banatul. Proiectul a costat cam 100.000 de euro și a fost atribuit singurului ofertant, PGA Markers SRL. Prima variantă, prezentată în luna iunie, includea foarte multă sticlă, inclusiv pe fațadă și la grădina de vară. Se renunță la sticla de pe fațadă. Proiectul a fost însă refăcut, după ce Direcția de Cultură n-a fost de acord cu unele prevederi. „Conform avizului dat de Monumente, se poate merge înainte cu acest proiect, dar fără partea de sticlă pe care a propus-o proiectantul. Eliminarea acelei părți presupune refacerea devizelor”, explica primarul Nicolae Robu.

Partea de sticlă din zona centrală, din punctul meu de vedere, era acceptabilă. Nu era numai de decor, mărea și lobby-ul. În interior vom avea un foaier foarte frumos, generos și foarte funcțional. În sala de spectacole se va schimba totul, și instalația de climatizare, și tot ce trebuie pentru a avea o sală modernă, cu acustică bună.
Primarul Nicolae Robu

Clădirea Filarmonicii Banatul a fost proiectată, în 1929, de Duiliu Marcu și deschisă oficial în 1930. Reabilitarea este estimată să coste 114,15 milioane de lei, cu durată de execuție de 24 de luni. La finalul șantierului, care e imposibil să fie terminat până în 2021, Sala Capitol va avea 850 de locuri, iar Grădina de vară, 1.150.

Peste 77 de milioane de lei de la București

La jumătatea lunii octombrie, Camera Deputaților a trecut, în procedură de urgență și în calitate de cameră decizională, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2019. OUG a fost completată cu un amendament, depus în comun de parlamentarii de Timiș ai PSD, PNL și Pro România. Acesta prevede adăugarea a încă două poziții la lista investițiilor în infrastructura culturală a Timișoarei. Una dintre investiții este chiar reabilitarea filarmonicii, pentru care ar trebui alocată, de la București, suma de 77,5 milioane de lei.


Între timp, primăria a intervenit deja în zona filarmonicii. Mai exact, a desființat parcarea din fața Grădinii de vară, unde vrea să facă un spațiu verde. Parcarea apare însă pe proiectul de reabilitare, în care sunt prevăzute 42 de locuri de parcare și peste 1.500 mp de alei auto.

About Post Author