Va fi reintrodus șomajul tehnic, pe motiv de pandemie

colterm

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru reintroducerea șomajului tehnic cauzat de pandemia de COVID-19. Indemnizația nu va depăși 75% din câștigul salarial mediu brut.

Această măsură va fi introdusă în contextul interzicerii, suspendării ori limitării unor activități economice din cauza pandemiei. „Vom adopta o ordonanță de urgență prin care vom reintroduce acordarea șomajului tehnic și reglementarea de noi măsuri de protecție socială pentru angajați, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă și susținerea unor sectoare economice”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

Banii vor fi acordați din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022, „în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pe perioada stării de alertă”.

„Practic, vorbim despre acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022”, a conchis premierul.