Va face OMV concurență Colterm? PMT ia distribuția energiei termice de la firma proprie

colterm

Primăria își face serviciu de transport și distribuție a energiei termice și deschide larg ușa pentru alți producători, în afara Colterm. 15 consilieri locali au fost de acord cu propunerea, anunțată, de altfel, în urmă cu mai bine de un an și formulată cu totul altfel la acea vreme. Primul nou furnizor de energie termică pare că se… încălzește deja pe marginea terenului, dar sunt încă multe necunoscute.

Primăria Timișoara anunța, în mai 2023, că ia de la Colterm rețeaua de distribuție și o dă unei firme proprii, înființată în decembrie 2022, fără activitate și fără angajați. În iunie 2023 expira contractul de delegare pe care Primăria Timișoara îl avea cu Colterm. Ideea nu s-a materializat, pentru că nu era posibil un astfel de transfer, de la Colterm către o altă firmă, atât de repede. În aceste condiții, contractul pentru distribuție și furnizare a energiei termice a fost prelungit până în august 2024.

Municipalitatea a mers însă tot pe ideea îngrășării porcului în ajun, așa că abia acum, cu mai puțîn de o lună și jumătate înainte de expirarea prelungirii, a ajuns în plen proiectul privind înființarea Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat.

„Motivul este să atragem alți producători cu alte tehnologii pentru serviciul nostru de termoficare (…) Suntem în discuții avansate cu o firmă mare pe piață și n-a vrut nicio parte să pice anunțul în perioada campaniei electorale, dar în curând sper să avem vești pe partea aceasta. Votăm strict înființarea serviciului că o «carcasă» juridică, deci încă nu delegăm srviciul în sine, mai sunt câteva nuanțe juridice de clarificat”, le-a explicat primarul Dominic Fritz consilierilor locali.

Puțin despre noul serviciu și OMV

A intervenit apoi consilierul local Radu Țoancă, de la PSD, care i-a urat primarului „mult succes în negocierile cu OMV, ghici ciupercă ce-i” și a vrut să știe câteva detalii despre această separare a serviciilor de producție și distribuție. Social-democratul a vrut să afle și de ce nu s-a făcut dezbatere publică, susțînând că s-a preferat din nou introducerea unui proiect important pe ultima sută de metri. Viceprimarul Ruben Lațcău i-a spus însă că proiectul a stat 45 de zile pe site și nimeni nu a cerut dezbatere publică.

S-a trecut la vot, fără alte clarificări sau nedumeriri, iar proiectul a trecut cu 15 voturi.

„Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat va funcționa ca entitate cu personalitate juridică și buget propriu, în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara”,  scrie în documentația aprobată de consilierii locali.

Noul serviciu se va ocupa, printre altele, de funcționarea și exploatarea rețelelor de transport a agentului termic, a instalațiilor și echipamentelor din dotarea punctelor termice, dar și de funcționarea și exploatarea a rețelelor de distribuție. Tot în sarcina acestui vor intra „asigurarea mentenanței”, „realizarea de investiții în modernizare și retehnologizare”, încheierea de contracte cu utilizatorii, citirea contoarelor, facturarea și încasarea contravalorii prestațiilor efectuate.

Fritz, în 2023: Pentru Colterm tocmai asta vrem să facem, să nu mai aibă pierderi

Rămân însă de văzut cum se va putea apuca noul serviciu de treabă astfel încât să devină operațional din luna august, inclusiv cu semnarea de contracte cu utilizatorii. Rămâne, de asemenea, de văzut ce vă putea face – și cu cine – noua structură în ceea ce privește mentenanța rețelei de termoficare, una despre care și șefii primăriei admit că e într-o stare destul de precară, iar consumatorii știu oricum asta pe propria piele, pentru că numărul avariiilor este unul însemnat.

Ce se vă întâmpla cu societatea Colterm în momentul în care primăria vă decide să cumpere energie termică și de la alți producători tot nu se știe.

În urmă cu un an, primarul Dominic Fritz spună că „singura variantă să scădem costurile termiei în Timișoara este să investim în tehnologii noi. Colterm nu poate investi în tehnologii noi și nicio firmă nu va vinde termie la Colterm. Singura variantă să cumpărăm alte tehnologii este să cumpărăm agent termic la poarta fabricii și să rupem producția de distribuție. Doar așa putem să distribuim un agent termic care este produs și prin alte tehnologii. Colterm poate să producă în continuare la un preț concurențial, de aceea facem un contract, nu lăsăm Colterm pe stradă. Suntem în discuție de mai mult timp cu investitori în acest domeniu și Timișoara este o piață interesantă (…) Colterm se plânge de pierderi, pentru că ei sunt responsabili de rețeaua de distribuție, deci noi pentru Colterm tocmai asta vrem să facem, să nu mai aibă pierderi. În acest moment, 40% din ce produce Colterm se pierde în pământ, în viitor Colterm vă primi 100% ce produce, ceea ce pentru e un avantaj clar”.

About Post Author