USR nu vrea PNL 2, așa că respinge candidatura unui fost liberal. Neanunțată, totuși, din partea Plus

usr-plus

USR și Plus încep competițiile interne pentru desemnarea candidaților la alegerile locale de anul viitor. E un pic de frecuș între cele două partide, după ce fostul liberal Marian Constantin Vasile a devenit membru Plus. USR respinge orice eventuală candidatură a acestuia din partea alianței.

În 2 decembrie, USR Timiș începe competiția internă pentru consiliul județean. „Orice membru se poate înscrie pentru candidatura la consiliul județean sau președinte, vom avea o perioadă de campanie internă. Fiecare membru înscris va putea spune viziunea lui despre judet. În 15 februarie vom avea conferința județeană unde vom alege candidatul și consilierii județeni. Avem deja în unele dintre filiale desemnați candidați la primărie, vor urma adunări generale unde filialele își vor desemna candidații la consiliile locale”, spune Cristian Alin Moș, președintele USR Timiș.

USR nu acceptă candidați foști vicepreședinți, consilieri județeni, viceprimari, primari

Anunțul privind competiția internă din USR vine chiar în ziua în care fostul liberal Marian Constantin Vasile a anunțat că a devenit membru al celeilalte jumătăți a alianței. Intrarea fostului vicepreședinte al CJ în Plus ar putea însemna și o eventuală candidatură la o funcție publică. O astfel de variantă nu este însă posibilă, din punctul de vedere al USR. „Din partea USR și a Alianței USR-PLUS nu vom avea candidați care au fost vicepreședinți, consilieri județeni, viceprimari, primari, consilieri locali, nu vor fi candidați din partea alianței, vom avea doar oameni noi, care au demonstrat pe plan profesional. Acești oameni au avut șansa să arate că pot să facă ceva pentru județ, ceea ce în clipa de față se vede clar că nu au făcut sau nu au vrut să facă (…) Suntem toți oameni noi și așa vom merge mai departe, cum am început așa vom merge mai departe”, susține Moș. Acesta și-a anunțat, de altfel, candidatura internă pentru președinția consiliului județean.

Cristian Moș: Marian Vasile nu va fi candidat din partea alianței USR-PLUS

O eventuală candidatură – deși neanunțată – a lui Marian Constantin Vasile nu ar respecta criteriile de integritate ale alianței. „În calitatea mea de membru în comisia națională a alianței, ca membru în biroul național, ca membru în comisia de negociere a protocolului alianței, ca membru în biroul județean, pot să confirm că Marian Vasile nu va fi candidat din partea alianței USR-PLUS la nicio funcție publică. Respectăm aceleași principii cu care am pornit, plecăm cu criteriile noastre de integritate, este prevăzut în statutul USR, în protocolul alianței, nu va putea candida. Marian Vasile putea să demonstreze, nu ascund faptul că a încercat inclusiv să vină la USR în perioada parlamentarelor, să obțină un loc pe listele parlamentare. Spun sigur: nu va candida din partea alianței”, a continuat Cristian Moș.

Plus: Vasile e un om integru, nu sunt știri negative despre el

Colegii de la Plus spun că „legitimarea” fostului liberal este un plus pentru partid și susțin că o candidatură a acestuia nu este interzisă de regulamentele interne. „Statutul nu interzice adeziunea sa la partid. Vreau să-i liniștesc pe colegii de la USR, venirea lui Marian Constantin Vasile nu este o amenințare pentru alianța cu USR, vrem să construim împreună. Este un om integru, competent și orientat spre soluții (…) Toate discuțiile purtate cu oamenii din mediul civic și din partid nu au scos la iveală nicio știre negativă. Am consultat peste 30 membri Plus și oameni din societatea civilă care l-au recomandat (…) Va putea să candideze în măsura în care o pot face și alți membri. Statutul nostru intern nu menționează că nu poate candida. Protocolul dintre USR și Plus menționează că toți candidații vor urma procedurile interne ale fiecărui partid în parte”, a declarat Cătălin Șipoș, președinte Plus Timiș.

Ar putea fi simplu membru

Cei de la Plus spun însă că declarațiile lui Cristian Moș sunt doar în nume propriu, fără acoperire în protocolul alianței. „Cristian Moș poate vorbi în numele lui și al funcțiilor pe care le deține, nu avem ce să-i reproșez. Marian Constantin Vasile vine alături de noi pentru o construcție pe termen lung, pe care și-o asumă. Poate fi și ca membru simplu”, afirmă Șipoș. Acesta confirmă, astfel, și ipoteza că MCV ar putea să nu vrea nicio funcție, deși e greu de crezut, în condițiile CV-ului pe care îl are.

„Avem nevoie de competență și expertiză în funcționalitate. Vorbim de un om cu o experiență clară, cu doctorat în dezvoltare urbană. E un asset pentru această alianță. Colegii de la USR au reacționat poate puțin emotiv, îi invităm să vadă că acest pas a fost făcut în beneficiul alianței”, a completat, la rândul lui, Răzvan Olajos, coordonatorul Departamentului de politici publice.

USR nu vrea PNL 2

Lucrurile nu sunt foarte clare, dar, în momentul de față, este improbabil că USR să-l accepte pe Marian Constantin Vasile drept candidat. „Nu avem nimic cu persoana Marian Vasile, avem un principiu la care ținem, pentru că așa ținem noi la principii de când am intrat în politică. Conform acestuia, Marian Vasile nu va putea fi candidat al alianței”, a declarat, la rândul lui, senatorul USR Nicu Fălcoi. Acesta susține, de asemenea, că alianța „nu vrea construirea acelui PNL 2”.

About Post Author