Uniunea Bulgară încă trage ponoasele după deputatul Petronela Csokany. Sau cum e când nu plătești taxe 10 ani

petronela csokany

Uniunea Bulgară Banat a scăpat de executarea silită a unei proprietăți din județul Arad. UBB are datorii mari către Fisc, pentru că fostul contabil-șef, actualul deputat Petronela Csokany, a „uitat” să achite impozite și contribuții sociale. Aproape 10 ani!

ANAF ar fi urmat să scoată la licitaţie, vineri, sediul din Vinga al Uniunii Bulgare Banat la jumătate din valoarea iniţială de strigare, adică pentru suma de 735.436 lei. Vorbim despre un imobil de aproximativ 825 metri pătraţi, cu parter şi mansardă. Are săli de evenimente, cinci camere cu baie proprie, alte şase grupuri sanitare, sală de mese, bucătărie, cămări de alimente, vestiare, pivniţă şi alte încăperi tehnice. Terenul are o suprafață de 1.162 mp. Totul a fost scos la vânzare inițial de ANAF pentru suma de 1,47 milioane de lei, dar nu s-a arătat nimeni interesat. Asta, deși au fost organizate deja două licitații.

A treia licitație ar fi trebuit să aibă loc vineri, 18 octombrie, iar prețul a fost redus la jumătate. Preşedintele filialei Vinga a UBB, Adrian Cosilcov, a anunțat că s-a reuşit în ultimul moment suspendarea executării silite. „Recent a mai fost vândut un imobil al Uniunii, iar datoria s-a redus. Au mai fost făcute nişte plăţi, iar acum avem de achitat undeva la 1,4 milioane de lei”, a explicat Cosilcov. La începutul săptămânii a fost aprobată eșalonarea pe cinci ani a datoriei Uniunii Bulgare către ANAF.

Când un contabil „uită” să plătească zece ani

Povestea datoriei UBB către ANAF are legătură directă cu actualul deputat al bulgarilor, Petronela Csokany. Fiscul a controlat, la finele anului 2017, UBB, în vederea stabilirii obligaţiilor de plată pentru impozitul pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale. S-a constatat că, din 2008, uniunea nu achitase nici măcar un leu pentru aceste dări. La vremea respectivă, UBB avea 17 angajați, iar de evidența contabilă se ocupa Petronela Csokany, actual deputat. În perioada 2008-2016, acesta a fost contabilul șef al uniunii și și-a suspendat contractul când a intrat în parlament.

„Cu privire la deţinerea de documente justificative referitoare la obligaţiile salariale respectiv contracte de muncă, state de salarii, documente din care să rezulte modul de determinare al obligaţiilor salariale (note contabile, balanţe de verificare, declaraţii fiscale privind obligaţiile salariale, contabila şefă a luat măsuri de împachetare a mai multor documente în cutii (documente justificative/contabile) care nu au fost de găsit la sediul Uniunii (…) În data de 7.11.2017, a fost luată măsura de notificare, prin birou judecătoresc, a d-nei Csokany Petronela-Mihaela, pentru a preda contabilitatea, adresă la care nici în prezent nu a răspuns”, scriau în raportul lor inspectorii fiscali.

Evaziune fiscală de aproape 4 milioane de lei

Verificările făcute de ANAF la bănci au arătat că, între anii 2008 și 2017, a retrasă, cu titlul de rest plată salarii, suma de 4,3 milioane de lei. Raportul inspectorilor ANAF mai arăta că în conturile personale ale lui Csokany a avut loc o activitate intensă. „Transferuri de bani cu titlu de «decont» s-au făcut doar în contul d-nei Petronela-Mihaela Csokany de mai multe ori, în perioada 01.04.2013 – 26.08.2017. Relevante pentru verificare au fost considerate toate transferurile bancare efectuate în conturile personale ale d-nei Petronela-Mihaela Csokany, în toată perioada cuprinsă între 01.04.2013 şi 26.08.2017 (…) au fost efectuate un număr de 130 de tranzacţii bancare reprezentând transfer de bani, suma totală astfel transferată din contul UBB-R în conturile d-nei Petronela-Mihaela Csokany fiind de 980.243 lei”, scriau cei de la Fisc.

Una peste alta, UBB ar fi trebuit să plătească impozite și contribuții sociale în sumă de 3,96 milioane de lei (2,2 milioane de taxe şi contribuţii angajaţi şi 1,7 milioane lei contribuţii angajator). Fiscul a atunci cerut punerea sub sechestru a clădirilor deținute de UBB în Timiș și Arad. Petronela-Mihaela Csokany este deputat și, anterior, a fost consilier local la Timișoara. La moțiunea de cenzură care a „trântit” Guvernul Dăncilă, ea nu a fost la ședință. A votat însă, în 2017, în favoarea moțiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului Grindeanu.

About Post Author