Un senator de Timiș citește la cască. În timp ce spală vase / VIDEO

raoul trifan

A citi. Citire. Când auzi asta, te gândești automat la o carte, un ziar sau o revista, dacă ești mai pe stil vechi. Sau, poate, la un reader electronic. Un senator de Timiș însă citește… în timp ce spală vase!

„Citi, citesc, vb. IV. Tranz. 1. A parcurge un text (pronunțând cuvintele sau nu) pentru a lua cunoștință de cele scrise. A rosti un text cu voce tare pentru a comunica cuiva conținutul lui.” Asta zice DEXonline despre verbul a citi. Când îl auzi rostit, cuvântul te și duce imediat la imaginea unui tocilar de modă veche, care stă cu nasul într-o carte.

Jurnaliștii de la o televiziune centrală au vrut să afle cum stau aleșii neamului la capitolul lectură. Au mers în parlament și-au întrebat pe cine le-a ieșit în cale când s-au dedicat ultima dată acestei îndeletniciri. Au primit răspunsuri de genul „Cred că în urmă cu 3 săptămâni am citit o carte, «Incognito», despre creier“ – Dan Vîlceanu, deputat PNL, sau „«Economistul» şi am mai citit, dacă nu mă înşel, pe partea de istorie, săptămâna trecută, despre ceea ce a însemnat Mihai Viteazul şi Baba Novac în istoria comunismului” – Florin Roman, deputat PNL.

Cel mai tare răspuns vine însă din partea unui anume „Raul Trofin, deputat USR”. Acesta a spus, cât se poate de senin, cam așa: „Citesc, dar citesc atunci când spăl vase sau când îmi fac de mâncare. Pun casca şi ascult cărți“. Un parlamentar pe nume Raul Trofin nu există, nici la deputați, nici la senatori. E vorba, de fapt, despre senatorul USR de Timiș Raoul Trifan, „boboc” într-ale parlamentului. Acesta citește, așadar, prin cască, în timp ce face omletă.

Totuși, ca să fim corecți până la capăt, verbul „a citi” are și sens figurat. El poate însemna și „a învăța, a studia (parcurgând scrieri, izvoare etc.)”. Deci, domnul senator de Timiș practică, evident, educația continuă…