Un înotător și un antrenor din Timișoara, la Jocurile Special Olympics, din Malta / FOTO

Special Olympics

Mario Silvestru, foto: Sorin Trâncă

Echipa Special Olympics România, formată din 12 sportivi, participă, între 13 și 18 mai, la Jocurile Special Olympics, în Malta. Românii concurează în competițiile de bocce, atletism și înot. Timișoara este reprezentată de un sportiv și un antrenor.

La Special Olympics Invitational Games Malta participă 23 de țări, printre care și România, iar cei 550 de sportivi vor concura la șase discipline: atletism, bocce, înot, bowling, fotbal și tenis de masă). Competiția este o pregătire pentru Jocurile Mondiale Special Olympics, de anul viitor care vor avea loc la Berlin. Sportivii români sunt din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Baia-Mare, Botoșani și Arad. Ei vor fi însoțiți de trei antrenori voluntari.

Cea mai tânără participantă din partea Special Olympics România are 15 ani. Florina Minodora Bogdan este din Iași și va concura la atletism. Cel mai matur sportiv are 47 de ani: Sebastian Cacovean, din Cluj-Napoca, va participa în competiția de bocce. Cei trei antrenori voluntari sunt Marius Pârjol, din Timișoara, la înot, George Cernucan, din Cluj-Napoca, la bocce, și Daniel Ștefancu, din Iași, la atletism.

O poveste de viață

Mario Silvestru are 30 de ani și este din Timișoara. El va reprezenta România la Special Olympics, alături de mentorul și antrenorul lui, kinetoterapeutul Marius Pârjol. Mario are o dizabilitate locomotorie de gradul I, dar asta nu l-a împiedicat nici să se angajeze, nici să facă sport, nici să viseze la pasiuni care îi forțează uneori limitele: motociclismul, înotul și ciclismul. El practică înotul, dar nu-și poate folosi picioarele și oricine știe să înoate își poate da seama că nu este ușor să faci acest lucru.

Mario și Marius s-au cunoscut în 2009, iar antrenorul a făcut tot posibilul ca viața tânărului să fie mai bună. Tânărul sportiv a absolvit o școala postliceală cu profil de asistent farmacie și a învățat limba germană, pe care o vorbește acum la nivel avansat. Ziua lui Mario începe la ora 6,30a, merge la muncă timp de patru ore, iar după-amiază merge la antrenamente și la recuperare. Își dorește să ajungă să lucreze într-un call center de limbă germană și speră ca acest vis să i se împlinească.

La Special Olympics România concurează încă din 2010. Pe lângă competițiile interne, Mario a participat și la concursuri internaționale. Deși nu le-a numărat, crede că are circa 20 de medalii internaționale. Vrea mai multe și speră, în primul rând, să nu dezamăgească.