Ultimul pas spre împrumutul de 51 de milioane de euro. CJ Timiș mai are de primit un aviz

foto: Arhivă
CJ Timiș ar putea accesa, în martie, împrumutul de peste 51 de milioane de euro de care are nevoie pentru a derula investiții importante. În jur de 14 milioane sunt doar pentru Castelul Huniade. Alte proiecte vizează drumuri sau construirea unei școli, dar și stadionul.
Consiliul Județean Timiș e tot mai aproape de împrumutul de 257 milioane de lei pe care îl anunțase, încă de anul trecut, fostul președinte Alin Nica. În plenul de joi a fost aprobată actualizarea unor indicatori tehnico-economici, solicitată de o comisie de la Ministerul Finanțelor.
Împrumutul va fi luat de la BCR, care a câștigat procedura de achiziție publică. CJ Timiș este în faza depunerii cererii „pentru autorizarea contractării unei finanţări rambursabile” la Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale, care funcționează pe lângă Ministerul Finanțelor Publice.
„La recomandările secretariatului CAIL, trebuie să modificăm anexa la HCJ privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne (…), respectiv sunt necesare corecturi la valoarea totală proiect aprobat prin HCJT sau contract de finanțare”, scrie în referatul proiectului aprobat joi în plen. Proiectul la care a fost făcut corectura vizează construirea noii stații de pompieri din Făget.
Cel târziu în martie împrumutul va fi avizat
„În urma acestor modificări vom transmite toate documentele la comisie. Sper la prima ședință, fie că va fi săptămâna viitoare, fie că va fi în luna martie, să primim avizul și să putem semna contractul de împrumut cu banca și să putem derula în condiții normale aceste investiții pe care le-am aprobat să le asigurăm prin împrumut”, a explicat, în plen, Marcel Marcu, director executiv în CJ.
Împrumutul va acoperi 19 de proiecte de investiții, cofinanțate prin fonduri europene sau cu finanțare proprie, respectiv guvernamentală. Mai mult de un sfert din împrumut – adică 70 de milioane de lei – va fi pentru reabilitarea Castelului Huniade.
Proiectele care vor fi finanțate din împrumut
- Modernizare DJ 691, sector nod descărcare A1 – limită județ Arad (26 milioane de lei)
- Construire imobil Centrul școlar pentru educație incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” (48,5 milioane de lei)
- Restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade (70 milioane de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirii administrative – localitatea Lugoj, str. Timișoarei, nr. 27 – 33 (2,9 milioane de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirii Corp C7 – Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” (1 milion de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirilor Corp C6 și Corp C7 – Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” (3,6 milioane de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Păunescu”, Recaș (3,1 milioane de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirii corp C1 – Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Gavojdia (2,5 milioane de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirii Corp C1 – sediul D.G.A.S.P.C. Timișoara (corp direcțiune) (1,8 milioane de lei)
- Renovare energetică moderată a clădirilor Corp C8 – Corp administrativ și Corp C9 – Aerogară (3,8 milioane de lei)
- Reabilitare sediul Bibliotecii Județene (6,5 milioane de lei)
- Construire imobil – Stația de pompieri Făget (2,5 milioane de lei)
- Întocmire documentație pentru dezafectare stadion „Dan Păltinișanu” în vederea construire stadion cu capacitate de 30.000 locuri (20 milioane de lei)
- Lărgire la patru benzi DJ 692, sector DN 69 – Sânandrei (12 milioane de lei)
- Modernizare DJ 593B Parța – Petroman (12 milioane de lei)
- Amenajare două intersecții DJ 595, fostă UM din Giroc (11 milioane de lei)
- Amenajarea intersecțiilor DJ 592 cu str. Hodoș, Albina și cu DJ 592 A, Sacoșu Turcesc (12 milioane de lei)
- Modernizare DJ 609 Ohaba Română – limită jud. Arad (14 milioane de lei)